Go back

Draf in galop: van restproduct naar ingrediënt

News item · May 5, 2025 11:28:00 AM
Draf in galop

Het TETRA-project ‘Draf in galop’ (2022-2024), gecoördineerd door Hogeschool VIVES, onderzocht het valorisatiepotentieel van bierdraf richting de humane voedingsindustrie. Draf is een restproduct dat ontstaat tijdens het brouwproces. 

De economische waarde van draf hangt sterk af van de samenstelling en continuïteit, aangezien verwerkers rekenen op een consistent product met stabiele fysico-chemische eigenschappen. Standaardisatie is daarbij cruciaal maar uitdagend.

Voor de ontwikkeling van voedingsproducten met draf werd zowel met natte als droge draf gewerkt, in samenwerking met KU Leuven. Bij vleesvervangers gaf natte draf gemengde resultaten, terwijl in koekjes tot 30%  van de tarwebloem werd vervangen door droge draf, al leidde dit tot een droger mondgevoel en sterkere drafsmaak. In brood en wafels werd draf eveneens getest, waarbij hogere vervangingspercentages de structuur beïnvloedden, maar ook de voedingswaarde verbeterden.

Dit onderzoek toont de potentie van draf als duurzaam ingrediënt in verschillende productcategorieën, met verdere optimalisatie als volgende stap.

Je leest er alles over op de website van Hogeschool VIVES