Ga terug

Lerende netwerken over het voorkomen van kunststofgranulaatverliezen in het milieu

Nieuwsbericht · Feb 16, 2023 2:08:00 PM
Bijeenkomst lerend netwerk kunststofgranulaatverliezen

Hoe kunnen we verliezen van kunststof granulaat in het milieu beperken? VIL organiseerde, mede door steun van Vlaio industriepartnerschappen en met de OVAM als partner, de lerende netwerken ‘Voorkomen van kunststofgranulaatverliezen in het milieu’, om op deze vraag een antwoord te bieden. 

Kunststof granulaat is de grondstof van talloze producten die we dagelijks gebruiken. Het komt voor in verschillende vormen, zoals korrels of pellets, vlokken en poeder. Uit een Eunomia-studie van 2019 blijkt dat plastic pellets de belangrijkste bron van primaire microplasticvervuiling zijn in het maritieme milieu in de EU, op de slijtage van autobanden na. Microplasticvervuiling neemt al vele jaren exponentieel toe. Het is erg belangrijk om die verontreiniging een halt toe te roepen. De initiatieven die Vlaanderen onderneemt, specifiek voor kunststof granulaat, vallen onder actie 13 van het Uitvoeringsplan Kunststoffen en actie C5 van het geïntegreerde LIFE-project Cmartlife

Leren van elkaar

Het doel van een lerend netwerk is door interactie te leren van elkaar. Samen met een vijftiental vertegenwoordigers van bedrijven uit de hele kunststofwaardeketen startten we samen met VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen, met een traject van vijf sessies.  Deelnemers aan het traject hadden een diverse achtergrond: het waren producenten van kunststof, verwerkers, logistieke bedrijven en recyclagebedrijven. Sommige bedrijven zetten nog maar net hun eerste stappen in de verliesbeperking, anderen stonden al ver in hun traject en dienden op die manier als bron van inspiratie. 

VIL loodste de deelnemers deskundig door een reeks van boeiende presentaties, bedrijfsbezoeken en discussies. Zo kregen zij inzicht in welke handelingen kunnen leiden tot kunststofgranulaatverliezen in het milieu en wat ze kunnen doen om dat te voorkomen.  Ook het programma Operation Clean Sweep (OCS) kreeg een uitgebreide toelichting. Dit vrijwillige initiatief wil door een combinatie van preventieve en curatieve maatregelen voorkomen dat kunststof korrels bij de productie, de opslag, de verwerking of het transport ongewild in het milieu terechtkomen. Er werden tijdens de sessies heel wat nuttige tips, ervaring en best practices uitgewisseld. De bedrijfsbezoeken met rondleiding, telkens bij één van de deelnemers,  boden een unieke blik op de dagelijkse praktijk.

BBT-studie en wetgevend kader

De lerende netwerken leverden ook  input voor de BBT-studie over het voorkomen van kunststofgranulaatverliezen. Die moet leiden tot bijkomende voorwaarden in VLAREM om deze verliezen te vermijden. In een van de volgende stappen werkt VITO de BBT-studie af. Het finale rapport wordt dit jaar nog verwacht. 


 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140