Ga terug

Operatie Proper – schooljaar 2023 – 2024

Nieuwsbericht · Jul 13, 2023 10:33:00 AM
Operatie Proper - VBS Leonardusschool Brecht

Bij het begin van de zomervakantie kondigt Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en VVSG, met veel plezier aan dat Operatie Proper half augustus terug in de startblokken staat voor het schooljaar 2023-2024. Operatie Proper is het beloningssysteem voor scholen en jeugdverenigingen die zwerfvuil duurzaam willen aanpakken. De scholen en verenigingen krijgen naast een propere leefomgeving ook een mooie financiële beloning bij het realiseren van hun actieplan.

Vegen voor eigen deur zorgt voor kettingreactie  
 
Vorig schooljaar schreven in Vlaanderen ongeveer 924 deelnemers zich in voor Operatie Proper. Dit kwam overeen met 636 basisscholen, 156 middelbare scholen en 132 jeugdverenigingen. In het schooljaar 2022-2023 bereikte Mooimakers bijna 23 % van de basisscholen in Vlaanderen. Een stijging van 3 % t.o.v. het schooljaar voordien. Het kan natuurlijk altijd nog beter. 
 
Op het einde van het schooljaar reikt Mooimakers mooie beloningen uit, tot wel 975 euro voor een school of jeugdvereniging. Dankzij hun deelname aan Operatie Proper hebben de scholen en verenigingen dus niet alleen een propere omgeving, maar ook een mooie extra in het laatje. Scholen investeren dit geldbedrag in groene aanplanting, spelmateriaal of eigen moestuinen. Binnen de verenigingen waren herbruikbare drinkflessen dan weer een populaire investering.  

“Lokale besturen zorgen voor de opvolging op het terrein en begeleiden de deelnemende scholen en verenigingen. Mooimakers zorgt voor het nodige ondersteunende materiaal en brengt vervolgens de resultaten van het harde werk in kaart. Na een schooljaar vol inzet tegen zwerfvuil volgt de beloning,” aldus Ruth Busschaert, educatief medewerker Mooimakers.

Wanneer van start gaan?

Vanaf woensdag 16 augustus worden de inschrijvingen voor volgend schooljaar geopend. Scholen en jeugdverenigingen kunnen hun deelname doorgeven t.e.m. 31 oktober.

Voor nieuwe deelnemende lokale besturen organiseert Mooimakers een online infosessie waar geïnteresseerde lokale besturen met al hun vragen rond het project terecht kunnen. Tijdens die infosessie licht Mooimakers het project toe, de werkwijze, het online systeem, enz. Noteer dus alvast één van volgende data in je agenda.

  • Dinsdag 22 augustus, 14 tot 16 uur
  • Donderdag 21 september, 10 tot 12 uur

Inschrijven gebeurt via info@mooimakers.be. Vermeld hierbij uw naam, lokaal bestuur en de voorkeur qua datum.

U kunt alles nalezen op de website
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140