Ga terug

OVAM gidst Duitse, Spaanse en Maltese collega’s langs herontwikkelde stortplaatsen

Nieuwsbericht · Oct 17, 2022 2:57:00 PM
Tweedaagse excursie voor leden van het Interreg Policy Learning Platform

Op 1 en 2 juli 2021 organiseerde het Interreg Policy Learning Platform een online peerreview voor de Duitse universiteit en Hanzestad Greifswald. Die vroeg om advies bij de volgende beleidsuitdaging: het toekomstige gebruik van een voormalige stortplaats in het kader van hun stadsontwikkelingsstrategie. 

Naar aanleiding van die peerreview organiseerde de OVAM op 6 en 7 september 2022 een tweedaagse excursie voor de leden van het platform, in samenwerking met VLAIO. We loodsten onze Duitse, Spaanse en Maltese collega’s door Vlaanderen, onder meer langs zes voormalige stortplaatsen die een nieuwe bestemming kregen. 

Van Schelle tot Aalst

Het programma startten we met een presentatie over de verschillende mogelijkheden om stortplaatsen in te zetten binnen de circulaire economie. We gaven ook aan op welke manier het instrument van de brownfieldconvenanten zulke projecten faciliteert en stimuleert.
 
We begonnen de tour aan de Tuinlei in Schelle. Bewoners kunnen er genieten van een mooie wandeling door het Berrenheibos, dat geplant werd op een voormalige stortplaats. De volgende stop was het brownfieldproject Scheldeboord in Hemiksem, waar een oude stortplaats werd omgevormd tot woonruimte aan het water met een mooi park. Onze lunch aten we in De Blikfabriek in Hoboken, een inspirerende en creatieve plek en een mooi voorbeeld van duurzaam tussentijds gebruik. Na het eten hadden we genoeg kracht om de Zonneberg in Evergem te beklimmen, een stortplaats waar momenteel heel wat zonne-energie wordt opgewekt. Het aangrenzende slibstort maakt eveneens deel uit van deze brownfieldherontwikkeling. We eindigden dag één aan de Oude Dokken in Gent, een divers en levendig stadsvernieuwingsproject. 

Op dag twee trokken we naar het Eiland Zwijnaarde: een oud slibstort dat ontwikkeld wordt tot bedrijvenpark met een focus op kennisontwikkeling, logistiek en watergebonden distributie. Daarna reden we richting Aalst, qua grootte vergelijkbaar met de stad Greifswald. Daar toonden we hoe de oude leerlooierij Schotte omgetoverd is tot een actieve sportwijk. We sloten af met een wandeling door het Osbroek: een mooi bos op een voormalig vliegasstort.

Inspirerend bezoek

De vertegenwoordigers van de stad Greifswald hebben veel ideeën en inspiratie opgedaan voor de herontwikkeling van hun stortplaats. Michael Heinz (Stad Greifswald): “We zagen stortplaatsen en brownfields met verschillende functies – energieproductie, particuliere economie en natuurgebieden. Ideeën variërend van recreatie tot urban mining tonen de diversiteit en complexiteit van de herontwikkeling van dit soort locaties. Ook de rol van de onderhandelaar binnen een brownfieldconvenant was voor ons zeer inspirerend, net als het idee van intermediair gebruik en flexibiliteit.”

German Coca (Andalusisch Ministerie van Duurzaamheid, Omgeving en Blauwe Economie in Spanje): "Dit waren twee zeer inspirerende dagen. Ik had altijd iets nieuws om mee naar huis te nemen en over na te denken. Ik heb al verschillende ideeën die ik met mijn organisatie wil delen en hopelijk kan implementeren in Andalusië." 
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140