Ga terug

Voordelige ophaling aan huis van asbestcement voor zo goed als alle Vlamingen

Nieuwsbericht · Jan 6, 2022 3:48:00 PM
Asbestophaling met kraan

Dankzij de 27,6 miljoen euro aan relancemiddelen ‘Vlaamse Veerkracht’ van de Vlaamse Regering kon de OVAM vorig jaar alvast voor 10 miljoen euro nieuwe projecten voor de ophaling en verwijdering van asbest opstarten en konden ook de lopende projecten op continuïteit rekenen.

De inzet van deze middelen betekent ook dat ondertussen 295 van de 300 gemeenten een lokaal asbestproject organiseren voor de ophaling van asbestcement aan huis,. Dit doen ze ofwel zelf ofwel in regie van de lokale afvalintercommunale. Ook de 5 overige gemeenten bekijken samen met de OVAM hoe ze de projecten ook voor hun gemeente praktisch mogelijk kunnen maken.  De OVAM berekende dat alle gemeenten tesamen 23.776 Vlaamse asbestlocaties per jaar kunnen aanpakken.

Bij alle lokale asbestprojecten van de OVAM staat asbestveilig werken voorop. Zo ontwikkelde de OVAM stapsgewijze filmpjes en duidelijke brochures voor particulieren zodat zij zelf op een veilige manier asbest in en rond hun huis kunnen verwijderen. Samen zetten we zo weer een stapje verder op de weg naar een asbestveilig Vlaanderen in 2040. De lokale besturen bieden naast de ophaling aan huis ook twee sets persoonsbeschermingsmateriaal aan voor wie zelf aan de slag gaat.

Naast particulieren zetten de projecten ook in op jeugdinfrastructuur.
 
Lees het volledige persbericht.

Woordvoerder

Jan Verheyen