Ga terug

Bodemsanering Stoopsfabriek in Kortrijk afgerond

Nieuwsbericht · Jul 4, 2022 1:36:00 PM
Stoopsfabriek

In de Stoopsfabriek, gelegen aan de Spinnerijkaai in Kortrijk, vonden in de vorige eeuw industriële activiteiten plaats. Zo was er onder meer een spinnerij en een groothandel in scheikundige producten voor textiel- en metaalnijverheid.

De beschermde Stoopsfabriek is meer dan honderd jaar oud en staat bekend als één van de grote voorbeelden van de industriële imitatiestijl van rond de eeuwwisseling. Het indrukwekkende gebouw is sinds een tiental jaren heringericht met 42 lofts en drie kantoren.

Als gevolg van de industriële activiteiten waren de bodem en het grondwater er zwaar verontreinigd met minerale olie, vluchtige aromaten (BTEX) en vluchtige gechloreerde solventen (VOCl's).

Complexe bodemsanering
In 2020 startte de OVAM met de ontgravingswerken, waarbij maatregelen werden genomen om de beschermde Stoopsfabriek niet te beschadigen. Rondom het gebouw werd er tot zeven meter diepte gegraven, wat niet vanzelfsprekend is langs zo’n historisch gebouw. Na twee jaar blikken we terug op een complexe maar geslaagde sanering, met enkele indrukwekkende cijfers:
-    650 ton grachtenslib uitgegraven, afgevoerd en verwerkt
-    16.000 ton verontreinigde grond ontgraven, afgevoerd en verwerkt
-    39.000 m³ zwaar verontreinigd grondwater onttrokken en on-site gereinigd


Bekijk het filmpje over de sanering:

 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140