Ga terug

Ontharden, vergroenen en slim waterbeheer: denk ook aan de bodem

Nieuwsbericht · Apr 23, 2024 9:21:00 AM
Kenmerken van een gezonde bodem

Een gezonde bodem is essentieel bij succesvolle onthardings- en vergroeningsprojecten of bij een slim waterbeheer. Maar wat is een gezonde bodem? Niet iedereen is een specialist in bodembeheer. 

Ontharden en vergroenen voor dummies

Een gezonde bodem vormt de basis voor gezonde plantengroei en beschermt ons tegen problemen zoals droogte, overstromingen en extreme hitte. Daarom is het belangrijk dat we de bodem in goede conditie houden. Maar hoe begint u daaraan? Grond+Zaken heeft alle belangrijke informatie samengebracht op een nieuwe webpagina, in een handig stappenplan met tips en tricks om aan de slag te gaan en links naar meer gedetailleerde achtergrondinformatie. 

Webinar ‘bodemzorg’ voor groene scholen

Voor scholen die mee willen doen aan de subsidie-oproep ‘Natuur in je school’ werd een webinar opgenomen waarin heel concreet uit de doeken wordt gedaan hoe je als school optimaal rekening kan houden met de bodem bij onthardings- en vergroeningsprojecten. De webinar kunt u via deze link herbekijken. 

Opdrachtencentrale bodemzorg

Omdat u bij een onthardingsproject met bodemverontreiniging geconfronteerd kan worden, is het belangrijk dat u dat op voorhand nagaat, zowel naar veiligheid en gezondheid als naar mogelijke extra kosten toe. De website bodemkwaliteit.be biedt toegankelijke informatie over de bodemkwaliteit van uw perceel en de omgeving. De handleiding 'Bodeminformatie voor ontharders' helpt u stap voor stap bij het interpreteren van die gegevens, zodat u de passende maatregelen kunt nemen voor, tijdens en na het onthardingsproces.

Voor complexere situaties is er de opdrachtencentrale bodemzorg van de OVAM. Hier kunt u een erkende bodemsaneringsdeskundige inschakelen voor advies, metingen en begeleiding bij bodemverontreiniging tijdens onthardingswerkzaamheden. Ze kunnen ook adviseren over natuurgebaseerde oplossingen, zoals beplanting, om lichte verontreiniging te beheren. Meer info vindt u hier

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140