Ons verhaal

Circulaire economie

Partnerschap Vlaanderen Circulair

Vlaanderen Circulair is, sinds de oprichting in 2017, een erkend knooppunt (een regionale hub) om de transitie naar een circulaire economie binnen Vlaanderen te initiëren en te versnellen. Het partnerschap heeft de laatste jaren heel wat koplopers ondersteund om circulaire praktijken uit te testen en uit te bouwen. Een aanpak die loont. In heel wat sectoren zien nieuwe circulaire initiatieven het licht, zowel vanuit kleine als grote organisaties. Lees alles over hoe we samen de omslag naar duurzame circulaire praktijken kunnen versnellen in het jaarverslag van Vlaanderen Circulair


Circular State of the Union (CSOTU)

Op 21 maart 2024 was UHasselt the place to be voor circulair Vlaanderen. Afspraak gemist? U kunt de opname van de editie 2024 en de presentaties hier terugvinden.
Responsive Image

World Circular Economy Forum 

Belgian accelerator day

Als het aankomt op circulariteit, zijn Belgische ondernemers echte pioniers. Het World Circular Economy Forum (WCEF) vond dit jaar in België plaats. Voor de gelegenheid werd Brussel in dat kader even omgedoopt tot Milaan of Parijs, met een circulaire modeshow. Nadien werd er in verschillende sessies dieper ingegaan op thema's en oplossingen die cruciaal zijn om de circulaire economie meer mainstream te maken.

Ontdek hier de belangrijkste inzichten van de Belgian Accelerator Day van 17 april 2024. 

Bewonder de eyecatchers van de catwalk en lees meer over de circulaire aanpak van deze fashionmerken

Responsive Image

Circular Ambassador Program (CAP)

In 2024 organiseerde Vlaanderen Circulair i.s.m. MADE, voor de tweede keer het opleidingstraject CAP Belgium. In een 7-daags interactief traject werden 50 deelnemers opgeleid tot Circulaire Ambassadeurs. Blijf hier op de hoogte van de volgende editie.  

Responsive Image

Ecodesign 

Responsive Image

Lumeco wint Ecodesign Award voor studenten 

Tobías van Oudheusden werd in 2024 de trotse winnaar van de Ecodesign Award voor studenten. Een wedstrijd waarmee de OVAM en Vlaanderen Circulair elk jaar een innovatief idee bekronen dat een circulaire oplossing biedt voor een actueel maatschappelijk probleem. Zijn project Lumeco, een glucosesensor voor mensen met diabetes, is uitgerust met herbruikbare componenten. Een besparing op afval en nieuwe grondstoffen. 

Bekijk hier het filmpje

Responsive Image
Responsive Image

JUUNOO wint Henry van de Velde Award 2024 

Opleidingen Ecodesign zijn populair in Vlaanderen. Maar liefst 200 studenten kwamen samen tijdens de tweedaagse Ecodesign Challenge 2024 van Vlaanderen Circulair en partners uit de Green Deal Huren en Delen. In groepjes werden er innovatieve oplossingen op vlak van infrastructuur en systemen uitgedacht met circulariteit als belangrijk criterium.   
Alle foto’s en de aftermovie van deze editie

Call Design 4 Circularity 

De OVAM en Vlaanderen Circulair lanceerden in najaar 2024 een projectoproep naar designers. De doelstelling? Het stimuleren van ecodesign bij de ontwikkeling van nieuwe producten, processen, diensten en businessmodellen. Toenmalig minister van Omgeving, Zuhal Demir, maakte 2 000 000 euro vrij. De goedgekeurde projecten zijn allemaal opgestart voor 31 december 2024 en duren maximaal 24 maanden. 

Ecodesign challenge

Opleidingen Ecodesign zijn populair in Vlaanderen. Maar liefst 200 studenten kwamen samen tijdens de tweedaagse Ecodesign Challenge 2024 van Vlaanderen Circulair en partners uit de Green Deal Huren en Delen. In groepjes werden er innovatieve oplossingen op vlak van infrastructuur en systemen uitgedacht met circulariteit als belangrijk criterium.  
Alle foto’s en de aftermovie van deze editie: https://vlaanderen-circulair.be/nl/blog/detail-2/the-sharing-challenge


Green Deal Huren en Delen 

Meer dan 100 bedrijven en organisaties die actief zijn in de huur- en deelmarkt verenigen zich om de shift naar gedeeld gebruik van producten te realiseren en zo naar een samenleving te evolueren die bewuster omgaat met de beschikbare grondstoffen op onze planeet. Niet enkel organisaties die vandaag al actief zijn binnen de huur- en deelmarkt zijn welkom. De Green Deal ging van start in april 2023 en loopt over 3 jaar. Zelf deelnemen? Neem hier een kijkje

Het jaar 2024 was een dynamisch en succesvol jaar voor de Green Deal Huren en Delen. Met meer dan 100 actieve deelnemers – bedrijven, organisaties en lokale besturen – werd de deeleconomie verder versterkt. De Green Deal heeft in 2024 niet alleen kennis gedeeld via inhoudelijke webinars en expertensessies, maar ook belangrijke evenementen georganiseerd, zoals de Sharing Summit. 

Sharing Summit 2024 

Op 28 november vond de Sharing Summit 2024 plaats in het Wintercircus in Gent, waar meer dan 150 professionals samenkwamen. De summit richtte zich op circulaire businessmodellen, retail, design en community building bij het versterken van duurzame initiatieven in de deeleconomie. 
Alle info over de Sharing Summit vindt u hier.

Infofiche voor lokale besturen 

Samen met de VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) ontwikkelde de Green Deal een Infofiche voor Lokale Besturen. Deze fiche biedt lokale besturen waardevolle inzichten over hoe ze hun beleid kunnen afstemmen op circulaire doelstellingen en huur- en deelinitiatieven kunnen ondersteunen. Lokale besturen spelen een cruciale rol in het bevorderen van de deeleconomie op lokaal niveau, en deze infofiche helpt hen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen om duurzame initiatieven te stimuleren. 
 


CEO 

Op 1 juli 2023 werd het Het Interreg North Sea Circular Economy Office (CEO) project gelanceerd, in samenwerking met dertien Europese partners. Ondertussen draait het op volle toeren, met als hoofddoel om circulaire strategieën op te schalen en circulaire kantoorpraktijken mainstream te maken. Op 27 februari 2024 organiseerden Vlaanderen Circulair, WOOD.BE, Kringwinkel Antwerpen en ONBETAALBAAR een verbindend stakeholderevent rond circulair kantoormeubilair, waarbij verschillende bedrijven hun ervaringen deelden en interactieve sessies input leverden voor de verdere ontwikkeling van het CEO-project. 
Meer info over het CEO-project vindt u hier.


KARMA

Vlaanderen Circulair zet ook Europese middelen in om haar circulaire ambities kracht bij te zetten in de Vlaamse steden en gemeenten. Met het Interreg Europe project KARMA willen de zeven Europese projectpartners circulaire strategieën en acties in de bebouwde omgeving verankeren in een lokaal of regionaal beleidsinstrument, doorgaans een klimaatplan. In Vlaanderen verkennen we de mogelijkheden van het Lokaal Energie en KlimaatPact (LEKP).

KARMA in Europa 

In 2024 heeft KARMA intensief kennis en ervaringen gedeeld tijdens een aantal meerdaagse partnermeetings in Calabrië, Hongarije, Duitsland en Oostenrijk. Deze bijeenkomsten omvatten workshops, bezoeken aan sites en presentaties over circulaire strategieën in de bebouwde omgeving en hun link met lokaal en regionaal klimaatbeleid. 

Lees meer over KARMA in Calabrië


CE Center publicaties 

Het CE Center doet beleidsrelevant onderzoek in het kader van de circulaire economie en verenigt onderzoekers van KU Leuven, Ugent, Uantwerpen, Uhasselt en VITO. In 2024 publiceerde het CE Center zes nieuwe studies. Alle publicaties zijn beschikbaar op https://ce-center.vlaanderen-circulair.be/nl/publicaties


Update CE Monitor

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2030 zo’n 30 % minder materialen te gebruiken in het dagelijkse leven. De resultaten van de CE Monitor toonden voor het eerst een licht dalende trend in het gebruik. Goed nieuws, maar om de ambities van 2030 te halen moeten consumenten, bedrijven en overheden nog meer gestimuleerd worden om circulair te denken. 


Lokaal Circulair

Lokale overheden spelen een cruciale rol in de uitrol van de circulaire economie, zowel binnen hun eigen werking als in samenwerking met burgers en lokale ondernemers. Lokale besturen, steden en gemeenten, maar ook intercommunales en provincies, verwachten hiervoor wel een omkadering, richtinggevende doelstellingen, een stevige ondersteuning en de mogelijkheid om (samen) te leren. In 2022 al lanceerde Vlaanderen Circulair het doe-netwerk Lokaal Circulair, een informeel programma met op maat gemaakte informatie, acties om het draagvlak te vergroten, en ondersteuning bij visievorming en projectwerking. Daarnaast versterkt het de samenhang tussen Europees, Vlaams en lokaal beleid.

Hoewel alle dertien centrumsteden in Vlaanderen al in meer of mindere mate werk maken van circulaire economie, vaak met klimaatactieplannen, blijft er nog werk aan de winkel om het thema volledig te verankeren in het lokaal beleid. De gids Lokaal Circulair helpt lokale besturen op weg met concrete inzichten, strategieën en acties rond circulaire economie. Ze is gebaseerd op ervaringen uit begeleidingstrajecten bij verschillende lokale besturen. 

Kijk de gids in