Koelkast in orde

Koel bewaren, invriezen en ontdooien

Hoe u best invriest en ontdooit (en hoe niet) heeft zeker invloed op de kwaliteit van uw voedsel. Ook koel bewaren helpt om voedselverlies te beperken


10 eenvoudige koeltips die voedselverlies doeltreffend beperken

 
  1. Kijk even de handleiding van uw toestel na, zodat u het kunt instellen op de juiste temperatuur.
  2. Gebruik afsluitbare bakjes om eten en restjes te beschermen tegen uitdrogen en bacteriën. Indien de originele verpakking nog niet geopend is of nog goed sluit, kunt u deze uiteraard ook gebruiken.
  3. Indien u een verpakking opent, noteer dan de datum.
  4. Schik de bakjes en andere levensmiddelen zo dat de lucht er rond kan circuleren, en laad de koelkast niet te vol. Anders wordt de temperatuur ongelijk verdeeld en kan al snel ijsvorming ontstaan.
  5. Open uw koelkast enkel wanneer het echt moet, en doe de deur zo snel mogelijk weer dicht. U kunt uw snelheidsrecords makkelijker verbreken als u weet waar welke voeding ligt.
  6. Haal voedsel pas op het laatste moment uit de koelkast, en leg het zo snel mogelijk terug in de koelkast nadat u het hebt gebruikt.
  7. Probeer niet te veel ongekoelde levensmiddelen tegelijk in de koelkast te leggen.
  8. Laat restjes van een warme maaltijd afkoelen alvorens ze in de koelkast te zetten. Verdeel de restjes in kleinere porties of gebruik een kom met koud water om ze sneller af te koelen.
  9. Gaat u winkelen? Verlaag de temperatuur in uw koelkast dan met 2 à 3° C vóór u de deur uitstapt. Zo vermijdt u dat de temperatuur in de koelkast stijgt bij het inladen van de nieuwe boodschappen. Sommige koelkasten hebben hiervoor een speciale toets.
  10. Wanneer u met vakantie gaat, eet u best uw koelkast leeg en verhoogt u de temperatuur in uw koelkast tot de hoogste temperatuur. Indien u het toestel volledig uitschakelt of de stekker uittrekt, loopt u het risico op een defect wanneer u het toestel opnieuw opstart.

Hoe u moet invriezen en ontdooien (en hoe vooral niet)

Ontdooien

Groenten
Ingevroren groenten worden best direct gekookt, zonder ze eerst te laten ontdooien.

Vlees en vis
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest. Vochtverlies betekent ook verlies aan voedingsstoffen, smaak en kwaliteit.

Hou rekening met de volgende aandachtspunten:

  • een praktisch nadeel van het ontdooien in de koelkast is dat het langzaam gaat. Leg het vlees of de vis daarom al de avond voordien in de koelkast;
  • kleinere stukken vlees kunnen worden ontdooid in de magnetron. Zeker bij grote stukken vlees dien je te ontdooien bij zeer lage vermogens (bv 90W). Bij hogere vermogens wordt de buitenkant reeds gegaard, terwijl de binnenkant nog bevroren is;
  • leg bevroren vlees of vis altijd op een bord of in een bakje om te voorkomen dat het vocht in de koelkast of de magnetron lekt en zo mogelijk andere voedingsmiddelen besmet;
  • dek het geheel af zodat het vlees of de vis zelf ook niet kan worden besmet vanuit de omgeving;
  • spoel na het ontdooien het vocht van het bord af met heet water en spoel ook de gootsteen na;
  • verhit vlees en vis door en door (tot 75°C in de kern) om bederfbevorderende micro-organismen en enzymen effectief uit te schakelen en te inactiveren.

Invriezen

Hebt u restjes over van een warme maaltijd die uw wilt invriezen? Stop ze niet meteen in de koelkast, want dan warmt uw diepvries op en zal ook de andere inhoud sneller bederven. Laat de restjes eerst even afkoelen. Dat doet u best snel, bijvoorbeeld door ze in ijskoud water te dompelen.

Eens u producten ontdooid hebt, mogen zij zeker geen tweede keer ingevroren worden.

Restjes die u meebrengt van het restaurant, kunt u nog wel een dagje bewaren in de koelkast, maar mogen niet meer ingevroren worden, om dat u nooit weet of deze reeds eerder ingevroren geweest zijn.

Een trucje voor de diepvriezer: als die niet vol zit, legt u er koelelementen voor koelboxen in. Die vullen de lege ruimte op en helpen de juiste temperatuur te bewaren bij een stroomonderbreking. Vermijd ook het uitwisselen van koude en warme lucht bij het openen van de deur. Dit kunt u eenvoudig doen door de lege ruimtes op te vullen met lege dozen, piepschuim,…

Ook de temperatuur van de diepvriezer verlaagt u beter vóór u voedsel invriest. Sommige diepvriezers hebben hiervoor een speciale toets.

Heeft u de moestuin geoogst, of samen met de familie een varken of een koe geslacht en wenst u deze grotere hoeveelheden verse levensmiddelen correct in te vriezen? Houd dan rekening met de volgende tips:

  • Overschrijd nooit de invriescapaciteit van uw diepvriezer. Deze vindt u terug in de gebruiksaanwijzing van het toestel en wordt uitgedrukt in [kg/24 uur]. Dit is de maximale hoeveelheid die u in 24 uur kunt invriezen.
  • Hebt u meer in te vriezen dan de maximale invriescapaciteit toelaat? Bewaar het deel dat u niet meteen kunt invriezen in de koelkast tot de diepvriezer opnieuw klaar is voor een volgende lading (na 24 uur dus).
  • Als uw toestel over een “snelvriesfunctie” beschikt, schakel die dan 24 uur op voorhand in. Daarmee bent u zeker dat u het toestel met zijn maximale invriescapaciteit kunt benutten.
  • Verpak alle levensmiddelen luchtdicht.