Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


In de kijker: Circulair bouwen 

Uw visie op (ver)bouwen

Duurzaam materialengebruik 
Responsive Image
In het kader van de beleidsontwikkeling voert de OVAM in samenwerking met Profacts een onderzoek uit naar uw visie op bouwen en verbouwen. Met de resultaten wil de OVAM haar beleid verder uittekenen en opvolgen.

>> Vul de bevraging in 

 

Werkagenda Circulair Bouwen 

Circulaire economie 
Responsive Image
Het Community Event Werkagenda Circulair Bouwen op 1 februari in Gent was een succes. Met een panelgesprek, informatiesessies en workshops namen de OVAM, Embuild Vlaanderen en Vlaanderen Circulair alle aanwezigen mee op sleeptouw naar meer circulair bouwen.

>> Lees meer 

Circulaire gevelrenovatie O.666

Duurzaam materialengebruik 
Responsive Image
Als sluitstuk van de renovatie van de Hendrik Baelskaai 27 in Oostende en de bodemsanering door de OVAM, heeft de sociale circulaire hub O.666 nu ook de gevelrenovatie van het pand afgerond. Met als doel zoveel mogelijk hergebruik van materialen, werd het een succes: in totaal werd met het hele gevelproject 3210 kg afval hergebruikt.

>> Lees meer 


In de kijker

Conferentie op 6 maart

Herbruikbaar cateringmateriaal 
Responsive Image
Werkt u met herbruikbaar cateringmateriaal op uw evenement, of gaat u ermee beginnen? Wilt u leren van de aanpak, de systemen en het aanbod van collega-eventorganisatoren, gemeentebesturen en leveranciers?

Op woensdag 6 maart organiseren de OVAM en Fost Plus voor de 2e keer een gratis conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal in LAMOT in Mechelen.

>> Inschrijven 

Asbestopleiding lokale besturen 

Duurzaam materialengebruik
Responsive Image
Op dinsdag 27 februari organiseert de OVAM kosteloos de online opleiding ‘Asbest in en om het huis’ voor lokale en bovenlokale besturen.

>> Inschrijven 

Ecodesign in Planeet Circul'air

Circulaire economie
Responsive Image
In deze aflevering van Planeet Circul’air praten Chris Van de Voorde van JUUNOO (kersvers winnaar van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award ’24) en Brigitte Mouligneau (transitiemanager circulaire economie van Vlaanderen Circulair) over ecodesign. Waarom is ecodesign een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit? En zij steken hun duurzame ambities niet onder stoelen of banken.

>> Beluister de podcast

 

Meest gelezen nieuwsberichten

2 miljoen voor bodemsanering 

Nieuwsbericht 20 februari 2024
Responsive Image
Een lekkende mazouttank, een overvulling van de tank, risicoactiviteiten in het verleden … Bodemverontreiniging kan verschillende oorzaken hebben. Om bedrijven, particulieren en openbare besturen te ondersteunen bij de sanering ervan, investeert de OVAM in 2024 opnieuw 2 miljoen euro.

>> Lees meer 

Vlaming kijkt massaal naar bodem

Nieuwsbericht 15 februari 2024
Responsive Image
Op 17 december 2023 lanceerde de OVAM bodemkwaliteit.be, een interactieve bodemkaart met alle beschikbare informatie over de bodem in Vlaanderen. Ondertussen hebben al meer dan 300 000 Vlamingen die informatie geraadpleegd. Deze nieuwe kaart ontsluit nog meer bodemdata dan De Grote Grondvraag en is nog transparanter. 

>> Lees meer
 

1 miljoen m² asbestdaken verwijderd

Nieuwsbericht 31 januari 2024
Responsive Image
In 2021 ging het sectorprotocol voor de verwijdering van asbestdaken in de landbouwsector van start. In totaal werd al voor meer dan 1 miljoen m² aan asbestdaken verwijderd. Maar er is nog meer vraag naar asbestverwijdering. Met een nieuwe aanbesteding kan de OVAM opnieuw 1200 landbouwers zich laten aanmelden die binnen het jaar hun asbestdak willen (laten) demonteren en inzamelen.
 
 

Persberichten


Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 
OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In deze aflevering van Planeet Circul’air hebben we Chris Van de Voorde van JUUNOO te gast: kersvers winnaar van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award ’24. JUUNOO implementeert wereldwijd modulaire tussenwanden en bracht een revolutie teweeg in de bouw- en kantoormarkt. JUUNOO past niet alleen de principes van ecodesign toe, maar heeft ook een uitgekiend circulair businessmodel uitgewerkt. Waarom is ecodesign een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit? Dat legt Chris uit samen met Brigitte Mouligneau, transitiemanager Circulaire Economie bij Vlaanderen Circulair. En zij steken hun duurzame ambities niet onder stoelen of banken.Van januari tot en met juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In aflevering 5van Planeet Circul’air bekijken we wat dat precies inhoudt, welke rol Vlaanderen en de OVAM zullen spelen en welke thema’s bovenaan op de agenda zullen staan. Dat doen we samen met Hans Bruyninckx (gewoon hoogleraar Environmental Governance aan de Universiteit Antwerpen, voormalig directeur van het European Environment Agency en panellid van het International Resource Panel van de Verenigde Naties) en Sofie Bouteligier (hoofd van de International Policy Unit bij de OVAM).De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140