Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


Persberichten

In de kijker:


Verpakkingsrichtlijn unpacked

OVAM link april 2023
Responsive Image
Al zijn we ons veel bewuster van de negatieve gevolgen van de
wegwerpcultuur, toch bleef de hoeveelheid eenmalige verpakkingen de
voorbije tien jaar toenemen. In 2020 ging het in België zelfs om een stijging
van 4,6 %. Om verpakkingen te vermijden en aan te zetten tot hergebruik,
komt er nu een herziening van de Europese verpakkingsrichtlijn. 

>> Lees de OVAM link 

Podcast Planeet Circul'air 

Duurzaam materialengebruik 
Responsive Image
In aflevering twee van de OVAM-podcast Planeet Circul’airhebben we het over asbest. Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen. 

>> Beluister de podcast

Webinars 

Welke webinars biedt de OVAM aan? 
Responsive Image
 
  • 23/5: Een gezamenlijke opleiding voor lokale handhavers over de controles op bronsortering bij bedrijven.
    >> Lees meer 
  • Opleiding 'asbest in en om het huis' voor lokale besturen
    >> Lees meer 

Meest gelezen nieuwsberichten

Terreincontroles in 2022

Nieuwsbericht 18 april 2023
Responsive Image
Het team Terreincontrole van de OVAM voerde vorig jaar 251 inspecties uit, onder andere voor afgedankte voertuigen, elektrische of elektronische apparaten (AEEA) en grondverzet.  In 60 % van de gevallen stelde het team een overtreding vast, waarvan 44 % een aanmaning of raadgeving kreeg.

>> Lees meer 

Circulair materialenverhaal 

Nieuwsbericht 17 april 2023
Responsive Image
We houden steeds meer materialen in de kringloop, maar tegelijk gebruiken we elk jaar meer primaire grondstoffen. Hoe maken we onze economie volledig circulair? Mogelijke oplossingen leest u in het nieuwe circulaire materialenverhaal. 

>> Lees meer 

Herbruikbaar cateringmateriaal

Nieuwsbericht 21 maart 2023
Responsive Image
In het voorjaar organiseerde de OVAM i.s.m. Fostplus een conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal in LAMOT in Mechelen. Met een nieuw evenementenseizoen in aantocht en een aantal wetswijzigingen op komst, lag de focus op de praktijk en onderlinge uitwisseling. De presentaties kunt u (her)bekijken. 

>> Lees meer

Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 

OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
In aflevering vier ligt de focus op het uitfaseren en vervangen van PFAS, want een PFAS-vrije samenleving is niet vanzelfsprekend. Joris Maes van Brandweer Zone Antwerpen en PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken staan stil bij de problematiek.Op 31 december 2022 liep het mandaat van de PFAS-opdrachthouder af. Hoe kijkt hij terug op die opdracht? En welke conclusies legt hij voor aan de Vlaamse Regering? In aflevering vijf van de podcast legt Francesca Vanthielen deze vragen voor aan Karl Vrancken en de man die hem bij de Vlaamse overheid moet opvolgen als ‘PFAS-coördinator’: Hans Reynders.Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140