Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


In de kijker: voedselverlies


Persberichten


In de kijker:

Ecodesign Award voor studenten '23

Circulaire economie 
Responsive Image
Benieuwd welke studenten ons omver geblazen hebben met hun circulaire ideeën? Op donderdag 26 oktober reiken we de Ecodesign Award 2023 voor studenten uit op de vernieuwde Stadscampus Paardenmarkt van de Universiteit Antwerpen.

>> Inschrijven

 

Webinar rondetafel carnaval 

Duurzaam materialengebruik
Responsive Image
Op maandag 9 oktober (14-15.30 uur) organiseren de OVAM en VVSG opnieuw een 'Webinar Carnaval'. U mag zich verwachten aan een overzicht van de belangrijkste uitdagingen, inzichten en ideeën, getuigenissen van enkele carnavalsgemeenten en de mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Daarna kunt u de voorbereidingen voor carnaval 2024 probleemloos verder zetten.

>> Inschrijven 

Bevraging bodeminformatie

Gezonde Grond
Responsive Image
De OVAM en DOV wil bodeminformatie vlotter beschikbaar stellen. Om dat op de juiste manier te kunnen doen, is uw mening belangrijk! Tot eind september kunt u de bevraging invullen.

>> Meer over deze beraging 

In de kijker - internationaal:

Brownfield 2023 conference

Ruimte recycleren
Responsive Image
Van 8 tot 12 augustus 2023 organiseerde de US EPA (Environmental Protection Agency) de twintigste editie van de Brownfields conference. De OVAM woonde de conferentie in Detroit bij en presenteerde het Vlaamse perspectief.

>> Lees meer


 

Europese pluim voor afvalbeleid 

Afval recycleren
Responsive Image
De Europese Commissie voerde een evaluatie uit van het afvalbeleid van de lidstaten. België is bij de happy few die op schema zitten om de doelstellingen te halen.

>> Lees meer

Europese milieu-initiatieven

Internationaal beheer
Responsive Image
De Europese Commissie zat niet stil deze zomer. Begin juli lanceerde ze verschillende voorstellen in het kader van het Europese milieubeleid.

>> Lees meer

Meest gelezen nieuwsberichten

Begeleiding zwerfvuilmonitoring

Nieuwsbericht 19 september 2023
Responsive Image
Wist u dat elke gemeente sinds 2023 verplicht is te monitoren hoeveel zwerfvuil ze opruimt? Die gegevens moeten lokale besturen vanaf 2024 doorgeven via de bevraging Inzameling Zwerfvuil en Afval uit Straatvuilnisbakken (IZAS). Met een uitgebreid begeleidingstraject helpt de OVAM hen daarbij.

>> Lees meer 

Ondersteuning gezondere bodem

Nieuwsbericht 19 september 2023
Responsive Image
Voor lokale besturen en Vlaamse overheden die hun bodem willen ontharden of aan de slag willen met natuurgebaseerde oplossingen voor de aanpak van bodemverontreiniging, heeft de OVAM een nieuwe opdrachtencentrale klaar.

>> Lees meer
 

Nieuwsbericht asbestveilige scholen

Nieuwsbericht 16 augustus 2023
Responsive Image
Op 16 augustus is er een oproep gelanceerd voor de ondersteuning van asbestverwijderingen bij scholen in het kader van het sectorprotocol voor asbestveilige scholen. De oproep loopt nog tot en met 24 oktober 2023. Met de start van het nieuwe schooljaar hoopt de OVAM op vele nieuwe aanmeldingen.

>> Lees meer

Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 

OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go. .


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
In aflevering vier ligt de focus op het uitfaseren en vervangen van PFAS, want een PFAS-vrije samenleving is niet vanzelfsprekend. Joris Maes van Brandweer Zone Antwerpen en PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken staan stil bij de problematiek.Op 31 december 2022 liep het mandaat van de PFAS-opdrachthouder af. Hoe kijkt hij terug op die opdracht? En welke conclusies legt hij voor aan de Vlaamse Regering? In aflevering vijf van de podcast legt Francesca Vanthielen deze vragen voor aan Karl Vrancken en de man die hem bij de Vlaamse overheid moet opvolgen als ‘PFAS-coördinator’: Hans Reynders.Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140