Koelkast in orde

Koelkastbeheer

Een goed georganiseerde koelkast zorgt voor meer overzicht. Zo weet u niet alleen alles makkelijker te vinden (en koopt u nooit meer een pakje garnalen als er al twee in de koelkast liggen), maar bovendien blijft voeding die op de juiste plek in de koelkast ligt, veel langer goed. Weet u niet wat de juiste plek is? Volg de gids!


Ken uw koelkast: statisch of dynamisch?

De tijd is voorbij dat alle koelkasten ongeveer op dezelfde wijze werkten. Innovatie heeft ervoor gezorgd dat de nieuwere types veel efficiënter werken, zuiniger zijn en meer mogelijkheden bieden om voedselverlies te beperken.

De nieuwere types ( zie de koopwijzer) zorgen er door het luchtverkeer voor dat de temperatuur in een koelkast gelijk wordt verdeeld. De klassieke indeling van de beste bewaarplaats van de statische modellen ( onderaan het koudste) gaat dus niet meer op.

Het eerste wat u dus moet doen is nagaan welk type koelkast u hebt. Statisch of dynamisch. Indien u beschikt of kiest voor een dynamische model met luchtcirculatie dan is de temperatuur over heel de koelkast gelijk verdeeld en kan het voedsel overal even goed bewaard worden.

Statische koelkasten
 

De koudste zone

De koudste zone van uw koelkast bevindt zich meestal net boven de groentelade achterin. Als u uw koelkast op 4°C hebt ingesteld, zal de temperatuur hier tussen 0 en 2°C bedragen.

In de koudste zone plaatst u de producten die het snelst bederven, zoals rauwe en gekookte vis, rauw vlees en gehakt.

De koele zone

De koele zone is bij de meeste toestellen het middelste gedeelte van uw koelkast. Hier zou de temperatuur normaal gezien 3 à 4°C moeten bedragen.

Dit is de ideale plek voor kant-en-klare slaatjes en charcuterie, gekookt of gebraden vlees, bereide gerechten, huisbereide mayonaise en roomgebak.

De groentelade

In deze lade is het iets warmer dan in de rest van de koelkast, gemiddeld zo’n 4 à 6°C. Dit is de ideale bewaartemperatuur voor veel groenten en fruit. Al zijn er ook behoorlijk wat groente en fruit die u net niet in de koelkast mag bewaren (meer info).

De gematigde zone

De deur en het bovenste schap zijn de warmste zones van uw koelkast. Hier is het meestal zo’n 6 à 7°C. Hier bewaart u voornamelijk geopende melk- en zuivelproducten, eieren en andere producten die graag licht gekoeld worden, zoals boter, confituur en drank.

Was eieren niet voordat u ze in de koelkast plaatst. Daardoor wordt hun schaal immers doordringbaar voor bacteriën! Eieren uit de winkel zijn normaal gezien proper.

Meer informatie over wat u waar moet bewaren vindt u hier 

De 5 grootste fouten bij de plaatsing van koelkasten en diepvriezers

Dat een koelkast of diepvriezer kopen met een gunstige energiescore u heel wat euro’s kan besparen, dat wist u vast al. Maar hebt u er ook al over nagedacht waar u dat technologische wondertje gaat plaatsen? Nee? Een verkeerde plek voor uw koelkast of diepvriezer kan uw energierekening nochtans flink de hoogte in duwen.

FOUT 1:  te warm of te koud
 

Te hoge temperaturen in de zomer of te lage temperaturen in de winter kunnen de goede werking van uw toestel verhinderen en het toestel zelfs beschadigen. Vermijd dus balkons, veranda’s en terrassen. Let er ook op dat het toestel niet in direct zonlicht staat en plaats het niet te dicht tegen warmtebronnen zoals kookvuren, ovens, radiatoren en verwarmingstoestellen.

FOUT 2:  te vochtig
 

Overmatig vocht kan elektrische schokken en stroompannes veroorzaken. Plaats uw koelkast of diepvriezer dus ver genoeg van waterkranen en zeker niet in vochtige ruimtes. Vermijd ook om twee toestellen vlak naast elkaar te plaatsen, want dat verhoogt de kans op condensvorming aanzienlijk.

FOUT 3:  te weinig ventilatie
 

Zorg dat de warmte die achter uw koelkast of diepvriezer vrijkomt, gemakkelijk weg kan. Plaats een vrijstaand toestel daarom nooit vlak tegen een muur, maar houd een spatie van 8 à 10 cm over. Dit leidt tot betere koelresultaten en bijgevolg minder energiekosten.

Veel koelkasten worden geleverd met een “spacer”. Deze “spacers” dienen als een soort stop bij het plaatsen van uw koelkast. U kunt uw koelkast zo ver tegen de muur zetten totdat de spacers de muur raken. Op deze manier heeft de koelkast nog genoeg ruimte aan de achterkant.

FOUT 4:  te onstabiel
 

Zorg er ook voor dat het toestel waterpas staat op een vlakke ondergrond. Indien mogelijk mag u de voetsteunen zelfs zo instellen dat het toestel licht achterover helt. Zo bent u er immers zeker van dat de deur goed sluit en vermijdt u energieverspilling.

De koelvloeistof achteraan uw toestel wordt flink dooreengeschud bij een levering of een verhuis. In die mate zelfs, dat er een kleine hoeveelheid olie in het koelingscircuit terecht is gekomen. Geef de olie ruimschoots de tijd om terug naar de motor te vloeien vooraleer u uw toestel aanzet. Anders kan het toestel beschadigd raken.

De aangeraden rusttijd verschilt per toestel en staat normaal gezien in de handleiding. Wordt dit niet vermeld of bent u de handleiding kwijt? Wacht dan voor de zekerheid 24 uur vooraleer u het toestel weer aanzet.

FOUT 5:  te ver van het stopcontact
 

Zorg dat uw toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik nooit verlengkabels of stekkerdozen. Velen daarvan kunnen de constante hoge stroom immers niet aan, waardoor ze erg kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.

Checklist voor het onderhoud van uw koelkast en diepvriezer

Een koelkast reinigen
 

Een koelkast maakt u best één keer per maand schoon. Dat doet u als volgt:

  1. Haal de levensmiddelen uit het toestel en leg ze in een koelbox of in een koeltas, of wikkel ze in een deken.
  2. Schakel het toestel volledig uit, of trek de stekker uit.
  3. Verwijder alle legplateaus, groentelades en deurvakken en was ze in een sopje.
  4. Reinig de binnenkant van de koelkast met een doekje, bevochtigd met een milde detergent (zeker geen zuiver bleekwater) of met water met witte azijn .
  5. Spoel af met helder water en droog alle oppervlakten, legplateaus, groentelades en deurvakken met een schone doek.
  6. Plaats de losse onderdelen terug in de koelkast.
  7. Steek de stekker weer in.

Vergeet daarnaast niet om regelmatig de dichting van de deur te reinigen. Anders zal de deur niet sluiten zoals het hoort. Is de dichting beschadigd? Vervang ze dan indien mogelijk.

Controleer of de luchtopeningen niet bedekt zijn, en verwijder het stof één of twee maal per jaar.

Een diepvriezer ontdooien en reinigen
 

Ook een diepvriezer moet gereinigd worden. Doe dit minstens om de zes maanden. Als uw toestel niet beschikt over een no-frost technologie die rijmvorming vermijdt , raden we zelfs aan dit om de drie maanden te doen. Zorg er alleszins voor dat er nooit ijslagen van meer dan 1 centimeter ontstaan.

  1. Haal de bevroren levensmiddelen uit het toestel en leg ze in een koelbox of in een koeltas, of wikkel ze in een deken.
  2. Schakel het toestel volledig uit, of trek de stekker uit. Laat de diepvriezer helemaal ontdooien. U kunt dit proces versnellen door een kom heet water in de diepvriezer te plaatsen en de deur te sluiten.
  3. Verwijder alle legplateaus en eventuele lades en was ze in een sopje.
  4. Reinig de binnenkant van de diepvriezer met een doekje, bevochtigd met een milde detergent (zeker geen zuiver bleekwater) of met water met witte azijn.
  5. Spoel af met helder water en droog alle oppervlakten, legplateaus en lades met een schone doek.
  6. Plaats de losse onderdelen terug in de diepvriezer.
  7. Haal de nog bevroren levensmiddelen uit de deken en stop ze terug in het toestel.
  8. Steek de stekker weer in.

Wist u trouwens dat een ijslaagje van amper twee millimeter op het vrieselement het energieverbruik van de ijskast al met 10% de hoogte in stuwt? Regelmatig ontdooien voorkomt dus een hoge energierekening. Bovendien voorkomt u zo dat schadelijke bacteriën en schimmels in het ijs groeien.

Vergeet de achterkant niet!
 

Aan de achterkant van zowel uw koelkast als uw diepvriezer bevindt zich het rooster waarlangs de warme lucht wordt afgevoerd. Stof hoopt hier graag op. Daardoor kan de warmte niet meer weg en verbruikt uw toestel meer energie.

Verwijder daarom één of twee keer per jaar al het stof aan de achterkant van uw toestel. Stof op moeilijk bereikbare plaatsen kunt u voorzichtig weghalen met een stofzuiger.