Koelkast in orde

Ten minste houdbaar tot

'Te gebruiken tot' of 'ten minste houdbaar tot'? Tips voor een perfecte koudeketen.


De beste tips voor een perfecte koudeketen


Veel belangrijker nog dan het model diepvriezer of koelkast dat u gebruikt, is hoe u omgaat met de inhoud. En dan hebben we het niet alleen over de ideale plaats voor elk voedingsmiddel in uw koelkast, maar ook en vooral over hoe u met die voedingsmiddelen en koelkast omgaat. Of met andere woorden: de koudeketen.

De zwakke schakel in de koudeketen
Van productie tot consumptie moet voeding goed en op de juiste temperatuur bewaard worden. Onze overheid legt voedingsproducenten, -vervoerders en winkels bijzonder strenge regels op opdat deze koudeketen nergens zou onderbroken worden. De enige zwakke schakel in de koudeketen? Dat bent u! Van zodra het perfect gecontroleerde voedingsmiddel in uw winkelkarretje ligt, valt alle controle weg.

Uw beurt
Met het wegvallen van die controle hoeft de zorgvuldig onderhouden koudeketen echter niet meteen in duigen te vallen. Het betekent enkel dat de koudeketen voortaan uw eigen verantwoordelijkheid is. De volgende tips kunnen u daarbij helpen.

  1. Wanneer u gaat winkelen, plan uw aankopen van gekoelde en diepvriesproducten als laatste.

  2. Maak gebruik van koeltassen.

  3. Groepeer gekoelde producten al meteen in uw autokoffer of winkeltas. Leg gesneden fruit en groente bovenaan, zodat ze niet beschadigd raken.

  4. Ga na het winkelen zo snel mogelijk naar huis, zeker bij warm weer, en scherm de boodschappen af van de zon.

  5. Berg boodschappen thuis meteen op, en probeer de koelkast- of diepvriezerdeur daarbij zo weinig mogelijk te openen.

  6. Zet uw meest recente aankopen achter de vorige aankopen. Wanneer we de koelkast opernen, nemen we gemakkelijker iets wat vooraan staat.

  7. Bij het inladen van grote hoeveelheid in de koelkast zeker beginnen (vooral in de zomer) met de voedingsmiddelen die echt koud moeten bewaard worden. Denk aan hoe de producten bewaard worden in een winkel / supermarkt ! Beter eerst vis of garnalen in de koelkast plaatsen dan een potje mayonaise. De mayonaise kan gemakkelijk 2 of 3 uren nadien erin geplaatst worden en zo vermijdt u een te hoge temperatuurstijging in de koelkast en een te lange tijd om opnieuw de correcte temperatuur in de koelkast te bereiken.

‘Te gebruiken tot’ of ‘ten minste houdbaar tot’?

Onderzoek heeft aangetoond dat vell Belgische consumenten het verschil niet kennen tussen de datum van minimale houdbaarheid en de uiterste consumptiedatum. Die onwetendheid kan nochtans leiden tot gevaar voor de gezondheid en tot voedselverlies. Daarom leggen we u het verschil hier graag nog eens uit.

Te gebruiken tot ( TGT)
De Europese Unie verplicht de vermelding van de uiterste consumptiedatum, voorafgegaan door de woorden ‘Te gebruiken tot’ (‘Use By’ in het Engels, of ‘à consommer jusqu’au’ in het Frans) voor voedingsmiddelen die uit microbiologisch standpunt zeer bederfelijk zijn, zoals vers vlees, vis, bereide slaatjes, enz.
Deze voedingsmiddelen kunnen al kort na de uiterste consumptiedatum een onmiddellijk gevaar opleveren voor uw gezondheid. Producten waarvan de uiterste consumptiedatum is verstreken, mogen dus niet meer verkocht noch geconsumeerd worden. Let er daarom in de winkel goed op dat u enkel producten koopt die u kunt kan opmaken vooraleer deze datum verstrijkt.

Ten minste houdbaar tot (THT)
Minder bederfelijke producten zoals graanproducten, conserven, diepgevroren producten, thee, koffie, vruchtensappen met lange bewaring, gedroogde kruiden enz. moeten van de Europese Unie een datum van minimale houdbaarheid hebben. Die datum wordt voorafgegaan door de woorden ‘Ten minste houdbaar tot’ (‘Best Before’ in het Engels, of ‘à consommer de préférence avant’ in het Frans) en een eventuele vermelding van de optimale bewaarmethode van het product.
Als u dit soort producten consumeert na de vermelde minimale houdbaarheidsdatum, loopt uw gezondheid in principe geen gevaar. Op voorwaarde natuurlijk dat het product juist bewaard is en de verpakking niet beschadigd werd. Wat wel kan gebeuren, is dat deze producten na de vermelde datum wat van hun smaak, geur en textuur verliezen.

Samengevat
Producten waarvan de datum na de vermelding ‘Te gebruiken tot’ is verstreken, eet u dus best niet meer op. Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen in veel gevallen nog veilig worden opgegeten. Controleer op zicht, kleur en smaak. Zo beschermt u uw gezondheid én voorkomt u voedselverspilling

 

Waar bewaart u wat?

Regel nr. 1: kijk de houdbaarheidsdatum na en let daarbij goed op het verschil tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’. Maar wat als er geen houdbaarheidsdatum op de verpakking vermeld staat, of wat als het product geopend is? In dat geval gebruikt u best uw gezond verstand en uw zintuigen: ruikt het product nog goed, ziet het er nog normaal uit, smaakt het nog goed? Meer informatie vindt u hier 

Groente en fruit: wel of niet in de koelkast?
Wist u dat sommige fruit- en groentesoorten kunnen bederven doordat ze het te koud hebben? Vooral typische vruchtgroenten zoals komkommers, tomaten, aubergines, courgettes en paprika’s, maar ook wintergroenten zoals wortel, selder en ui zijn niet goed bestand tegen temperaturen onder de 4°C. Ze voelen zich beter thuis in een koele, donkere ruimte. Gesneden groente fruit en groente bewaart u dan weer wél best in de koelkast.