Koelkast in orde

Zo tikt u de ideale koelkast of diepvriezer op de kop

Waarop moet u letten als u écht een goede koelkast wil kopen?

Responsive Image

De 3 belangrijkste kenmerken van een goede koelkast of diepvriezer:


De energieklasse
Hoe hoger de energieklasse (bij voorbeeld A+++), hoe meer energie en dus geld u bespaart. Tijdens de gehele levensduur van het toestel  ligt de energiekost vele malen hoger dan de aankoopprijs.
De klimaatklasse
Naast de energieklasse vindt u de klimaatklasse op de infofiche  of “productkaart”, in de gebruiksaanwijzing en in de meegeleverde brochures.. Die klimaatklasse geeft aan bij welke omgevingstemperaturen uw koelkast of diepvriezer best zal werken. Dat is niet alleen handig als u van plan bent om hem mee te verhuizen naar Lapland, maar ook als u hem in de berging of garage wilt plaatsen.
Toestellen met een klimaatklasse die beginnen met de letter N, zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor ruimtes waar het kouder kan worden dan 16 graden. Voor die ruimtes kiest u best een klimaatklasse die begint met de letters SN. Die is geschikt voor ruimtes waar het tot 10 graden koud kan worden.
Nog kouder? Dan plaatst u er best helemaal geen koelkast of diepvriezer.
Het volume
Controleer of u minstens uw gewoonlijke hoeveelheden voeding in uw diepvriezer of koelkast kwijt kan. Het is ook handig als er grote flessen of verpakkingen in passen.

De Koopwijzer


Welk type gebruiker ben ik?

Gebruikers van een koelkast kunnen we indelen op basis  van vier criteria.

Een eerste onderscheid maken we op basis van uw aankoopgedrag: bent u iemand die dagelijks of meerdere malen per week (verse) voedingswaren aankoopt of bent u eerder iemand die grotere hoeveelheden ineens aankoopt en over een langere periode bewaart?

Een ander criterium is het type voedingswaren dat u zoal aankoopt: voornamelijk verse producten zoals groenten, fruit, vlees, charcuterie, vis en zeevruchten, kazen … of eerder  voorverpakte producten (hetzij hermetisch verpakt hetzij onder beschermende atmosfeer).

Een derde onderscheid maken we op basis van de gewenste bewaartijd van de voedingswaren. Voor een bewaartijd van enkele dagen tot hoogstens enkele weken, is  een koelkast aangewezen; voor een bewaartijd van enkele maanden tot een jaar hebt u een diepvriezer nodig.

Een laatste criterium is de gezinssamenstelling: hoe meer gezinsleden aanschuiven aan tafel, hoe groter de koelkast/diepvriezer die u zult moeten aanschaffen. Deze kan zelfs variabel zijn bij nieuw samengestelde gezinnen.

Voor een alleenstaande die regelmatig verse voeding aankoopt, volstaat waarschijnlijk een tafelmodel koelkast of een inbouwmodel met nishoogte 88 tot 122 cm. De technologie speelt hier geen belangrijke rol omdat de voedingsmiddelen (ongeacht het type) niet lang in de koelkast liggen. Een koelkast met geventileerde koeling kan voordelig zijn, omdat u dan geen rekening moet houden met waar in de koelkast u wat bewaart. U kunt opteren voor een model met ingebouwd vriesvak om reeds ingevroren gerechten te bewaren of om kleine hoeveelheden verse producten in te vriezen. In het laatste geval moet u dan wel een vriesvak met 4 sterren kiezen.

De gebruiker die slechts één keer per week (of nog minder vaak) inkopen doet, kijkt eerst naar zijn gezinssamenstelling: hoe meer personen, hoe groter de koelkast die u moet kopen. Hier speelt echter de koeltechnologie een belangrijkere rol omdat de gekochte voeding langer wordt bewaard. U koopt best een koelkast die uitgerust is met “0°-technologie” of andere speciale bewaarvakken zoals een “chiller-vak”. Deze garanderen een langere bewaring. Handig voor levensmiddelen die u niet kunt of wilt invriezen (om het lastige ontdooien te vermijden).
Ook koelkasten met “no-frost technologie” zijn een optie.

Gebruikt u vaak diepvriesproducten, koop dan een koelkast met groter vriesvak of een aparte diepvriezer. Let  wel op de maximale invriescapaciteit van het vriesvak (uitgedrukt in kg/24 uur) en de aanwezigheid van snelvriesfuncties.

Koopt u voornamelijk voorverpakte voedingswaren dan opteert u best voor een klassieke, al dan niet geventileerde koeltechnologie of voor “no-frost” toestellen. Voorwaarde zeker bij de laatste technologie is wel om alles luchtdicht verpakt te houden.

Tip: Zowel de hoogte en de breedte zijn belangrijk bij de aankoop van een toestel. Als logische stelregel geldt: hoe hoger en breder het toestel, hoe meer volume. Let wel: het nettovolume verschilt van het brutovolume, omwille van de dikte van de isolatie.

Welke koelkasttechnologieën bestaan er?
  • Statische koude
    Is de standaardtechnologie voor koelkasten en diepvriezers. De koude wordt op één of op een aantal vaste plaatsen binnen de koelruimte gecreëerd (bijv. aan de rugwand van de koelkast, of tussen de laden en vakken van een diepvriezer).
    De temperatuur in de koelkast is niet gelijkmatig verdeeld: hoe hoger in de koelruimte hoe warmer, hoe lager hoe kouder. Hoe verder van de rugwand weg, hoe warmer.
    In een diepvriezer van dit type is de temperatuur gelijkmatiger verdeeld omdat de koudebronnen beter verdeeld zijn over de hele vriesruimte.
    De meeste koelkasten met “statische koude” beschikken over een automatisch ontdooisysteem, terwijl de diepvriezers met deze technologie nog manueel ontdooid moeten worden.
  • Geventileerde koude
    Is qua technologie vergelijkbaar met de “statische koude”, maar is uitgerust met een extra ventilator in de koelruimte. Deze technologie komt bij diepvriezers niet voor. De ventilator zorgt voor een gelijkmatige koudeverdeling in de koelruimte. De temperatuurverschillen in de koelruimte zijn dus niet zo groot.
  • No-frost of droge koude
    Deze technologie wordt zowel in koelkasten als diepvriezers toegepast. Deze technologie voorziet in een ventilator die de lucht uit de koel- en/of vriesruimte aanzuigt in een apart compartiment waarin de lucht wordt gekoeld en van alle vocht wordt onttrokken. De droge koude lucht wordt opnieuw in de koelruimte geblazen voor het koelen van de inhoud. Nadeel van deze technologie is dat ze onverpakte levensmiddelen uitdroogt. Daarom is luchtdicht verpakken aangewezen, zowel in koelkast als in diepvriezer.
    De  koelkasten die met deze technologie zijn uitgerust, hebben een automatische ontdooiing.
  • 0°-technologie
    Deze technologie wordt vaak enkel in aparte compartimenten van grotere koelkasten aangewend. 0°-bewaarvakken benaderen een professionele bewaring, omdat niet alleen de temperatuur zeer laag wordt gehouden, maar ook met verschillende vochtigheidsgraden wordt gespeeld. Vaak bestaat de 0°-zone uit een “droge zone” (50% relatieve vochtigheid) en een “vochtige zone” (95% relatieve vochtigheid). In de “droge zone” bewaart u voedingsmiddelen in hun verpakking (inpakpapier van de slager of visboer), in de “vochtige zone” bewaart u onverpakte groenten en fruit.
  • Flexibele koelzone
    Ook hier gaat het om een afgesloten vak in een koelkast, waar de temperatuur kan ingesteld worden tussen de -2°C en +3°C. Dit gaat meestal gepaard met een vochtigheidsregeling (hoe hoger de temperatuur, hoe vochtiger).
  • Wijnbewaarkasten en tempereerkasten
    Wijnbewaarkasten kunt u inzake technologie vergelijken met klassieke koelkasten, maar dan met hogere temperaturen. Vaak zijn ze uitgerust met een glazen deur (om de flessen te kunnen zien) en een compressor (motor) met een speciale ophanging om overdracht van trillingen op de wijn te vermijden.
    Tempereerkasten zijn wijnbewaarkasten die de wijn van bewaartemperatuur op drinktemperatuur brengen, zonder negatief effect op de wijn.
Welke koelkasten en diepvriezers bestaan er?

1- deurs koelkast: Enkel koelen. Ook verkrijgbaar met een beperkt vriesvak datis ingewerkt in de koelruimte.

Koel-vriescombinatie: Eén toestel met zowel een koel- als vriescompartiment. Beide compartimenten zitten achter twee aparte deuren.

Dubbeldeurs koelkast: Vergelijkbaar met koel-vriescombinatie, maar met beperkte diepvriesruimte (die zich meestal bovenaan bevindt).

Side-by-Side: Koelkast en diepvries naast elkaar. Groter dan gewone koelkasten. Er zijn Europese side-by-sides (121cm breed) en Amerikaanse (91cm breed) modellen. Hou rekening met de diepte van het toestel wanneer u de aankoop ervan overweegt.

French-Door koelkast: Groter dan gewone koelkasten. Het koeldeel zit boven en heeft 2 openslaande deuren. Het vriesdeel bestaat uit 1 of 2 laden over de volle breedte of uit twee deuren.

Tafelmodel: toestellen met een maximumhoogte van 85cm. Kunnen meestal onder een werkblad worden geplaatst.

Diepvrieskast: Rechtopstaande diepvries. Meestal 60cm of 70cm breed. De ruimte is toegankelijk vanaf de voorkant.

Diepvrieskoffer: Diepvries met een beperkte hoogte, maar een grote breedte. De ruimte is toegankelijk vanaf de bovenkant.

Qua plaatsingsmogelijkheden zijn er inbouw- en onderbouw- ( waarbij er geen verluchting moet worden voorzien langs achter) toestellen  of vrijstaande modellen.

Inbouwmodellen kennen twee belangrijke montagesystemen:

Bij een sleepsysteem heeft de houten meubeldeur eigen scharnieren, terwijl bij een deur-op-deur systeem de houten meubeldeur op de koelkast is gemonteerd. De meubeldeur heeft zelf geen scharnieren maar gebruikt de scharnieren van de koelkastdeur