In dit werkpakket willen we een beter inzicht creëren op de PFAS-vervuiling in en transfer doorheen de aquatische en terrestrische voedselketens in het studiegebied te Willebroek. Daarnaast onderzoeken we ook het effect van verticale transfer en ‘veroudering’ van PFAS-contaminatie op de opname door planten. Op basis van gemeten PFAS-concentraties kunnen uiteindelijk zowel ecologische als humane gezondheidsrisico’s bij blootstelling en consumptie ingeschat worden.
Beschrijving projectzone
De PFAS-vervuiling in aquatische en terrestrische voedselketens wordt op vier locaties in de drie deelgebieden, “voormalige industriële site”, “de fabrieksloop en omgeving” en “Broek de Naeyer” van het studiegebied bekeken. Voor de opname in planten/gewassen wordt in ‘Broek De Naeyer’ bodem verzameld, die wordt gebruikt aan de KULeuven voor onderzoek naar de verticale transfer naar planten.
Welke technieken/methodologieën
Voor zowel de aquatische als terrestrische route, houden we rekening met gekende voedselketenstructuren. Voor de aquatische omgeving bekijken we de volgende matrices: water/sediment – planten en phytoplankton – macro-invertebraten – bivalven (zoetwatermossel) – kleine vis (bv. Blankvoorn, ruisvoorn) – grote vis (bv. baars, paling) – aalscholver (eieren) – otter (uitwerpselen). De terrestrische voedselketen bevat deze matrices: bodem – planten – wormen – isopoden – slakken – rupsen/spinnen – kleine zoogdieren (ratten en/of muizen) – zangvogels (kool- en pimpelmezen). In totaal analyseren we 42 PFAS componenten.
We voorspellen het effect van verticale transfer in bodem en opname van PFAS door groenten en wilde planten met behulp van een model. Hierbij houden we rekening met de ouderdom van de vervuiling.
Te verwachten resultaten
- Een beter inzicht op de samenstelling, opname, accumulatie en transfer van PFAS in water, sediment, bodem en biota
- Bioconcentratie factoren (BCF’s) voor lokale gewassen en moestuinen
- Bioconcentratie factoren (BCF’s), biomagnificatie factoren (BMF’s) en trofische magnificatie factoren (TMF’s) doorheen de aquatische en terrestrische voedselketen
- Een inschatting van de ecologische en humane gezondheidsrisico’s van PFAS-concentraties in biota