In dit werkpakket vatten we de resultaten van de werkpakketen 2, 3 samen in een conceptueel site model voor alle relevante milieucompartimenten (landbodem, waterbodem, grondwater en oppervlaktewater) en de aquatische en terrestrische voedselketens. Daarnaast evalueren we de resultaten van verschillende veldpilootproeven met saneringstechnieken van werkpakket 4. Ook verzamelen we lessons learned uit de werkpakketten 2, 3 en 4. Het uiteindelijke doel van werkpakket 5 is om op basis van de resultaten van de werkpakketten 2, 3 en 4 een systematische gebiedsgerichte saneringsaanpak voor het studiegebied Willebroek op stellen die ook gebruikt kan worden voor andere gebieden met diffuse PFAS-verontreinigingen.
Beschrijving projectzone
De systematische gebiedsgerichte saneringsaanpak wordt opgesteld voor het gehele studiegebied Willebroek en omvat daarmee de drie deelgebieden, “voormalige industriële site”, “Fabrieksloop en omgeving” en “Broek de Naeyer”.
Welke technieken/methodologieën
Voor het conceptueel site model (CSM) wordt gebruikt gemaakt van een geografisch informatiesysteem en wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het bestaande Willebroek verkenner datamanagementsysteem. In het CSM wordt uitgegaan van de alom gebruikte bron -> pad-> receptor/object benadering.
Voor het evalueren van de toegepaste saneringstechnieken gebruiken we een kwalitatieve/semi-kwantitatieve multicriteria-analyse waarbij de volgende hoofdcriteria worden beoordeeld:
- Duurzaamheid en ecologische footprint (biodiversiteitsverlies)
- Toepasbaarheid
- Kosten
De systematische gebiedsgerichte saneringsaanpak voor het studiegebied Willebroek zal vorm krijgen op basis van de volgende onderdelen:
- Conceptueel site model (resultaat WP 2 en 3)
- Integrale risicoreductie van:
- Humane risico’s (huidige/toekomstige landgebruik)
- Uitloging/verspreiding naar grond- en oppervlaktewater
- Ecologische risico’s voor de verschillende aquatische en terrestrische voedselketens
- Effectieve saneringstechnieken (technisch haalbaar, duurzaam, kosteneffectief en opschaalbaar)
Te verwachten resultaten
- Conceptueel site model voor diffuse PFAS-verontreiniging in land- en waterbodem en transfer in aquatische en terrestrische voedselketens
- Lessons learned van onderzoek naar het voorkomen van diffuse verontreinigingen met PFAS en de transfer van PFAS door de (water)bodem en aquatische en terrestrische voedselketens
- Evaluatie van verschillende saneringstechnieken (waaronder verschillende natuurgebaseerde technieken) voor diffuse PFAS verontreinigingen
- Systematische gebiedsgerichte saneringsaanpak voor diffuse PFAS-verontreiniging in het studiegebied Willebroek welke ook gebruikt kan worden voor andere gebieden met diffuse PFAS-verontreinigingen.