Werkpakket 2 brengt de aard en omvang van de PFAS-verontreiniging binnen het projectgebied in kaart. Op basis van de reeds beschikbare meetresultaten en de specifieke databehoeften maken we een gebiedsdekkend monitoringsplan op. Het monitoringsplan omvat metingen in oppervlaktewater, grondwater, (water)bodem en biota. We meten zowel in planten, als in verschillende land- en waterorganismen. Naast PFAS worden ook andere relevante stoffen geanalyseerd zoals PCB’s, PAK’s, zware metalen en organochloorpesticiden. De resultaten ontsluiten we in de PFAS-verkenner van DOV en vormen de nodige input voor de verdere werkpakketten van LIFE PFASTER.
Beschrijving projectzone
In eerste instantie kijken we welke data reeds beschikbaar zijn binnen de drie deelgebieden, nl., “Voormalige industriële site”, “Omgeving van de Fabrieksloop” en “Broek de Naeyer”. Op basis van de reeds beschikbare meetresultaten en de specifieke databehoeften kijken we welke aanvullende monitoring nodig is om een goed beeld te krijgen van de aanwezige vervuiling.
Welke technieken/methodologieën
Naast de klassieke methoden voor target analyse van PFAS en andere relevante stoffen, gebruiken we innovatieve analysetechnieken, zoals non-target screening, om een zicht te krijgen op de hoeveelheid aan PFAS-verbindingen in het projectgebied. Op die manier maken we ook een “fingerprint” van de aanwezige PFAS verontreiniging. Daarnaast meten we ook de ecotoxiciteit van de aanwezige PFAS-verbindingen in oppervlaktewater en waterbodem.
Te verwachten resultaten
- Zicht op aard en omvang van de PFAS-vervuiling in het projectgebied
- Monitoringsplan met reeds beschikbare meetresultaten en in te vullen data-behoeften
- Fingerprint" van de PFAS verontreiniging
- Ecotoxicologische inschatting van de PFAS verontreiniging in oppervlaktewater en waterbodem