Verduidelijking info natuurtoets in hoofdstuk 8 van de leidraad meldings- en vergunningsplichtige aspecten voor (b)BSP’s

Na een onderling overleg tussen de OVAM en ANB zal ‘hoofdstuk 8 biodiversiteit‘ van de Leidraad meldings- en vergunningsplichtige aspecten van (beperkte) BSP’s binnenkort aangevuld worden met verduidelijkende informatie.
Het onderscheid tussen de gewone natuurtoets (overal), de verscherpte natuurtoets (binnen en in de buurt van het VEN) en de passende beoordeling (indien het BSP is gelegen in een Natura 2000 gebied) wordt verder toegelicht.
Raadpleeg in het kader van de uit te voeren natuurtoets de biologische waarderingskaarten en het Soortenbesluit (orchideeën, zwaluwen, vleermuizen, …).
Bij de verscherpte natuurtoets komt het erop neer dat u bij het opstellen van een BSP nagaat dat de mogelijk onvermijdbare schade die door uitvoering van de bodemsaneringswerken aan de natuur wordt aangebracht herstelbaar moet zijn.
Er wordt als hulpmiddel ook verwezen naar praktische wegwijzers (https://www.natuurenbos.be/).
We voegen in de leidraad ook deze verwijzing toe naar het stikstofbeleid van de Vlaamse overheid en naar de praktische Wegwijzer Stikstofdepositie: https://www.vlaanderen.be/stikstof-in-vlaanderen/vergunningen-stikstof
In het overgrote deel van de bodemsaneringsprojecten komen de stikstofemissies enkel vrij door verkeer tijdens de aanlegfase of het inzetten van andere dan stationaire bronnen tijdens de aanlegfase, waardoor het stikstofdecreet niet van toepassing is. Indien het stikstofdecreet wel van toepassing is, kan meestal aangetoond worden via de impactscoretool dat de impactscore kleiner is dan of gelijk is aan 1%.
Bodembeheer
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015/284 458