Conferenties herbruikbaar cateringmateriaal

Conferentie herbruikbaar cateringmateriaal 2023

(Her) bekijk hier de presentaties


Conferentie herbruikbaar cateringmateriaal 2023

Op maandag 20 maart organiseerde de OVAM in samenwerking met Fost Plus een conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal in de LAMOT in Mechelen. Met een nieuw evenementenseizoen in aantocht en een aantal wetswijzigingen op komst, lag de focus op de praktijk en onderlinge uitwisseling. Deelnemers konden kiezen uit 8 verschillende sessies gegeven door een 20-tal sprekers actief in uiteenlopende hoeken van de evenementensector. Gedurende de hele dag vond er een mini-beurs plaats met 22 standen waar deelnemers konden kennismaken met de aanbieders van herbruikbaar cateringmateriaal, wasfaciliteiten, (digitale) waarborgsystemen en het OVAM communicatie-aanbod voor evenementen. De conferentie lokte 344 geïnteresseerde deelnemers, waarvan 173 ambtenaren, 109 eventorganisatoren, 43 standhouders en 19 sprekers.

Heeft u de conferentie gemist of kon u een sessie niet bijwonen, (her)bekijk de presentaties per sessie hieronder.

Programma voor openbare besturen

Plenair

​​​Waarom herbruikbaar cateringmateriaal? En met welk beleid houdt u rekening?

Tijdens het welkomstwoord komt u meer te weten over het studiewerk dat de OVAM liet uitvoeren over de milieu-impact van herbruikbaar cateringmateriaal en hoe u hiermee rekening houdt als u zelf aan de slag gaat. Tot slot krijgt u een overzicht van het huidige en toekomstige beleid rond cateringmateriaal op Vlaams, federaal en Europees niveau.
Lore Claes (OVAM)

Deel 1 

De regierol van de gemeente

U komt in deze sessie te weten welke regierol u als gemeente of stad kan opnemen bij de implementatie van herbruikbaar cateringmateriaal. Neemt u de kosten en organisatie op u? Laat u deze aan de standhouders? Of kiest u voor een middenweg? De stad Genk, Gent en Antwerpen vertellen hoe zij het aanpakken voor de grote evenementen in hun stad.Helen Verspeelt (stad Antwerpen - Winter in Antwerpen)
Arthur Depuydt (stad Gent - Gentse Feesten) (geannuleerd)
Tim Lenaerts (stad Genk- Genk On Stage)

Een raamovereenkomst of niet?

Herbruikbare bekers en eetgerei zijn verplicht op overheidsevenementen. Andere evenementen gaan stapsgewijs in deze richting. Welk aanbod kunt u als overheid voorzien voor eigen evenementen en lokale verenigingen? IGEAN werkte de afgelopen jaren met een raamcontract. IVAGO biedt eigen bekers in verhuur aan met afwas in een industriële wasstraat. Ibogem heeft eigen bekers en een professionele vaatwasmachine in verhuur.. Wat zijn de leerlessen, welke obstakels komen ze tegen en wat is hun advies voor andere lokale besturen die momenteel voor de keuze staan?Hilde Boydens (IGEAN), Ann Deneve (IVAGO) Maja Cools (Ibogem)

 Herbruikbaar cateringmateriaal op een stadsevenement

In december 2022 ging de gemeente Grimbergen voluit voor herbruikbare bekers én eetgerei op de 30 eet -en drankstanden van de kerstmarkt. In februari 2023 schakelde Ninove Carnaval over op herbruikbare bekers voor alle drankaanbieders in het kader van het evenement. Leer meer over het traject dat elke gemeente aflegde met standhouders, horeca en leveranciers cateringmateriaal, het retoursysteem dat ze hanteerden, de reacties van bezoekers en standhouders en de leerlessen voor komende edities.Lieve Dedecker (Kerstmarkt Grimbergen) Frederik De Coster (Ninove Carnaval) 

Deel 2 

Hoe en met wie werkt u samen?

Erik Costeur was jarenlang horeca-uitbater en eventorganisator van de Polé Polé Festivals en de foodtruckfestivals Barrio Cantina.  Bij de Gentse Feesten initieerde hij mee de overstap naar herbruikbare bekers. Sindsdien adviseert hij lokale besturen, horeca-uitbaters en organisatoren bij de overschakeling naar herbruikbaar cateringmateriaal (oa. Leiden Ontzet, Halle Carnaval,...). Hoe werkt u samen met verschillende stakeholders? Erik deelt zijn expertise rond het opzetten van een herbruikbaar bekersysteem in samenwerking met onder andere een stad of gemeente, horeca-uitbaters, drankensponsors en bekerleveranciers.Erik Costeur (Gentse Feesten, Halle Carnaval, Leiden Ontzet)

Een overzicht van de mogelijke waarborgsystemen

Het succes van herbruikbaar cateringmateriaal is onlosmakelijk verbonden met een goed retoursysteem. Mission Reuse deed heel wat onderzoek naar de mogelijke terugbrengsystemen voor Nederland en België op evenementen, gaande van een ecocoin, bonnetjes, cash tot uiteenlopende digitale systemen. Ze vertellen meer over hun inzichten en de voor -en nadelen per type. In deze sessie komen ook 2 cases aan bod. Ieperfest werkt sinds jaar en dag met herbruikbaar cateringmateriaal en deelt graag de ervaring over het cash waarborgsysteem. Ros Beiaard vertelt hoe ze in 2022 te werk gingen met een cashless waarborgsysteem.Pieter Van den Brande (Mission Reuse)
Martijn Vandewalle (Ieperfest) (geannuleerd),  Inge Smolders (stad Dendermonde - Ros Beiaard)

Hoe organiseer ik de logistiek?

De overstap naar herbruikbaar cateringmateriaal brengt een aantal logistieke uitdagingen met zich mee. Denk daarbij aan de organisatie van de bar, de verspreiding van proper cateringmateriaal en ophaling van vuile vaatwas, de stockage en telling van bekers, de afspraken met verschillende drankensponsors -en leveranciers, de eventuele overstap naar tapinstallaties, pre- en postmix, de implementatie van een waarborgsysteem, de inzet van personeel,... Hoe begint u eraan en waar houdt u rekening mee? MRSHL, gespecialiseerd in horeca op evenementen en Ecofest, kennisexpert in herbruikbare bekersystemen, delen leerlessen, tips en tricks.Ruben D'Hooghe (MRSHL) en Stijn Lambert (Ecofest)

 

Programma voor organisatoren

Plenair

​​​Waarom herbruikbaar cateringmateriaal? En met welk beleid houdt u rekening?

Tijdens het welkomstwoord komt u meer te weten over het studiewerk dat de OVAM liet uitvoeren over de milieu-impact van herbruikbaar cateringmateriaal en hoe u hiermee rekening houdt als u zelf aan de slag gaat. Tot slot krijgt u een overzicht van het huidige en toekomstige beleid rond cateringmateriaal op Vlaams, federaal en Europees niveau.
Lore Claes (OVAM)

Deel 1 

Een overzicht van de mogelijke waarborgsystemen 

Het succes van herbruikbaar cateringmateriaal is onlosmakelijk verbonden met een goed retoursysteem. Mission Reuse deed heel wat onderzoek over de mogelijke terugbrengsystemen voor Nederland en België op evenementen, gaande van een ecocoin, bonnetjes, cash tot uiteenlopende digitale systemen. Ze vertellen meer over hun inzichten en de voor -en nadelen per type. In deze sessie komen ook 2 cases aan bod. Ieperfest werkt sinds jaar en dag met herbruikbaar cateringmateriaal en deelt graag de ervaring over het cash waarborgsysteem. Ros Beiaard vertelt hoe ze in 2022 te werk gingen met een cashless waarborgsysteem.
Pieter Van den Brande (Mission Reuse)
Martijn Vandewalle (Ieperfest) (geannuleerd)Inge Smolders (stad Dendermonde - Ros Beiaard)

Hoe organiseer ik de logistiek? 

De overstap naar herbruikbaar cateringmateriaal brengt een aantal logistieke uitdagingen met zich mee. Denk daarbij aan de organisatie van de bar, de verspreiding van proper cateringmateriaal en ophaling van vuile vaatwas, de stockage en telling van bekers, de afspraken met verschillende drankensponsors -en leveranciers, de eventuele overstap naar tapinstallaties, pre- en postmix, de implementatie van een waarborgsysteem, de inzet van personeel,... Hoe begin je eraan en waar hou je rekening mee? MRSHL, gespecialiseerd in horeca op evenementen en Ecofest, kennisexpert in herbruikbare bekersystemen, delen leerlessen, tips en tricks. 
Ruben D'Hooghe (MRSHL) en Stijn Lambert (Ecofest)

Deel 2

Herbruikbare bekers op een vaste evenementenlocatie 

Hoe bekers implementeren op een vaste evenementenlocatie?
Drie uiteenlopende locaties delen hun uitdagingen en leerlessen. Trax Roeselare biedt ruimte aan fuiven, evenementen en concerten van 100 tot 1.500 personen en werkt sinds xx jaar met herbruikbare bekers. Trix organiseert als Antwerpse muziekclub -en werkplaats  jaarlijks zo'n xx concerten tot 1.100 feestgangers. Sinds 5 jaar werkt de club voor alle evenementen met herbruikbare bekers. De Gentse voetbalclub AA Gent kan tot 20000 bezoekers ontvangen en organiseert zo'n 30 wedstrijden en het veelvoud aan evenementen per jaar. In 2023 werken ze aan de overstap naar herbruikbare bekers met een digitaal retoursysteem.
Hermen Six (Trax Roeselare)
Joep Slenter (Trix) (geannuleerd)Dirk Piens en Kristof Celen (AA Gent) (video)

Herbruikbare beker en eetgerei op een tijdelijke evenementenlocatie 

Hoe herbruikbaar cateringmateriaal implementeren op een open of gesloten event? Paradise City kiest sinds de oprichting in 2015 voor herbruikbare bekers. In 2022 maakten ze ook de overstap naar herbruikbaar eetgerei. We Make You Happy realiseerde de overgang naar herbruikbare bekers en eetgerei op Studay en tijdens de Warmste Week.
Esther Koshari (Paradise City) Linde Van Vlaenderen (We Make You Happy)


​​​​​​​In samenwerking met
Responsive Image

Groen Event