Biomassa

Groenafval

Groenafval is het composteerbare organische afval dat onder meer vrijkomt in tuinen, plantsoenen, parken, oevers van waterlopen en wegbermen en natuurgebieden. Wij denken daarbij aan snoeihout, maaisel en bladeren.


Hergebruik en recyclage


Groenafval moet verplicht gecomposteerd worden en mag je niet lang laten liggen. De opslagtermijn voor fijn tuinafval bedraagt maximum 1 week in de periode april - oktober en 1 maand in de periode november - maart, voor het grovere tuinafval zoals snoeihout is de termijn beperkt tot 2 maanden.
Wie een tuin heeft, kan tuinafval thuis composteren. Thuiscomposteren is een vorm van kringlooptuinieren. Meer info en andere tips vindt u op de website van Vlaco.

Versnipperd snoeihout mag worden ingezet als mulchmateriaal (bodembedekker), als het voldoet aan de vereisten vermeld in het Actieplan voedselverlies en biomassareststromen circulair 2021-2025.  Het gebruik van snoeihout als bodembedekker (om onkruid te weren en verdroging te voorkomen) is enkel toegelaten als de kwaliteit van de biomassareststroom voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

a. Enkel gezond en zuiver snoeihout mag worden verhakseld. Fijn groenafval (gras, bladeren, haagscheersel, groen van coniferen) is niet toegelaten;

b. Het gebruik van mulchmateriaal uit houtafval (bouw- en sloophout, paletten …) is verboden;

c. De grofheid van het mulchmateriaal moet zich voor 90 % bevinden tussen 10 en 90 mm;

d. Het mulchmateriaal moet vrij zijn van geur en verontreinigingen;

e. De opslag van verhakseld snoeihout is beperkt tot 2 maanden na verhakseling.

Wie het groenafval niet zelf gebruikt, kan er ook mee terecht bij de gemeentelijke groenafvalinzameling of op het gemeentelijk recyclagepark. Het groenafval wordt dan afgevoerd naar een professionele compostering, voor verwerking tot een kwaliteitsvolle compost.

Responsive Image

Meer weten?

Team Bio