Verminderen van (rest)afval

Lokaal Materialenplan 2023 - 2030

Het uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval voor de periode 2023 - 2030.


Het uitvoeringsplan

Het Lokaal Materialenplan (LMP) vervangt het uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022. Met dit plan zetten we een volgende stap in de richting van een integraal beleid rond circulaire economie, door een verhoogde aandacht voor preventie en hergebruik en door materiaalkringlopen verder te sluiten. Daarnaast blijft het plan ook de basis van het afvalbeheer vormgeven.

Concreet werkt het plan aan een verdere afbouw van de hoeveelheid restafval onder andere door de veralgemeende inzameling van bioafval, een aanvaardingsplicht voor wegwerpluiers gekoppeld aan een selectieve inzameling, correctere inzamelformules voor bedrijven en het versterken van het pijlerbeleid tegen zwerfvuil.

Door een verhoogde focus op preventie en nog kwaliteitsvollere recyclage voert het nieuwe plan tegelijk een aantal accentverschuivingen door.
Die passen in de uitbouw van de circulaire samenleving, nodig om de klimaatuitdagingen aan te pakken.

Het plan schenkt specifieke aandacht aan het lokale niveau en de rol van lokale besturen, in het bijzonder voor het beheer van het huishoudelijk afval. Het plan vormt het beleidskader waarbinnen lokale overheden die rol kunnen uitvoeren. Het bevat de visie en beleidsacties op Vlaams niveau, ideeën en instrumenten alsook een aantal verplichtingen voor lokale besturen. 

Onderaan deze pagina kan u het Lokaal Materialenplan en alle bijhorende documenten zoals de plan-MER en socio-economische analyse raadplegen.

Opvolging doelstellingen

Het Lokaal Materialenplan bevat verschillende doelstellingen. De OVAM volgt deze doelstellingen op om te kunnen bijsturen waar nodig. Halverwege en op het einde van de planperiode 2023-2030 zal de OVAM het plan evalueren. Meer details vindt u in het Lokaal Materialenplan.
Een belangrijke doelstelling op Vlaams niveau is het behalen van de huishoudelijke restafvaldoelstelling: maximum 100kg/inwoner.

Onderstaande grafiek geeft een stand van zaken weer, aangevuld met een traject tot aan de doelstelling in 2030.
Responsive Image
Deze tabel geeft u een overzicht van indicatoren en doelstellingen uit het Lokaal Materialenplan, de stand van zaken en een link naar meer info.

Historiek

Team Lokaal Materialenbeheer