Voor professionals

Molse Nete

De Molse Nete is een onbevaarbare waterloop die ontspringt in Lommel en die uitmondt in de Grote Nete ten zuiden van Geel.


Doorheen het traject wijzigt deze waterloop van 3e categorie, in beheer van de gemeente Lommel, naar 2e categorie, in beheer van de provincie Antwerpen, naar 1e categorie, in beheer van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Onderzoek ter hoogte van 3e en 2e categorie-gedeelte

In 2012 is er in opdracht van de OVAM een waterbodemonderzoek uitgevoerd ter hoogte van het 2e en 3e categorie-gedeelte van deze waterloop.

Het onderzoekstraject van bijna 15km begint aan de provinciegrens Limburg-Antwerpen en eindigt bij de samenvloeiing van de Molse Nete met de Scheppelijke Nete ter hoogte van de straat Bresserdijk in Mol. Dit deel loopt over het grondgebied van de gemeente Balen (provincie Antwerpen) en deels ook van de gemeente Mol.

De diepte van de Molse Nete over het onderzoekstraject varieert van 0,1 tot 1,1m vanaf het wateroppervlak. De breedte van de waterloop situeert zich tussen 0,7 en 5m.

Het onderzoekstraject is voornamelijk verontreinigd met zware metalen.
  • Deze verontreiniging is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door lozingen van onder andere Emgo-Philips, de PRB-site en Umicore (voormalige Union Minière en daarvoor nog Vieille Montagne).
  • De regio is ook gekend omwille van het gebruik van zinkassen voor het aanleggen van wegen en opritten van woningen. Zo is het paadje op de grens Lommel-Balen langs de Molse Nete verhard met zinkassen.
Bovendien zijn er stortplaatsen van de glasindustrie aanwezig.

Tijdens het waterbodemonderzoek ter hoogte van het 2e en 3e categorie-deel van de Molse Nete, werd er uigebreid historisch onderzoek uitgevoerd. Hierin werd alle relevante info over de waterloop, zoals (voormalige) lozingspunten, reeds bekende verontreinigingen, menselijke ingrepen en aanwezigheid van industrie geïnventariseerd.
Dit waterbodemonderzoek leidde tot voorwaardelijke en niet volledige conclusies voor het traject Molse Nete 3e en 2e categorie, aangezien er nog bijkomende onderzoeksverrichtingen noodzakelijk zijn.

Onderzoek ter hoogte van 1e categorie-gedeelte

Het 1e categorie-gedeelte wordt momenteel in opdracht van de OVAM onderzocht, in samenwerking met VMM. Dit onderzoek is opgestart omdat er een mogelijke impact van onder andere zware metalen verwacht wordt vanuit de Scheppelijke Nete en het lozingspunt van Belgoprocess.
Het veldwerk is in uitvoering. Na de afronding van het bodemonderzoek zal ten gepaste tijde gecommuniceerd worden.
Hebt u ondertussen al vragen? Stel deze gerust via het contactformulier met vermelding 'Molse Nete'.

Team Publieke instellingen

Subteam Waterbodem