Handleiding bevraging IZAS

Monitoring van hoeveelheid afval ingezameld via straatvuilnisbakken

uitleg bij het deel over afval uit straatvuilnisbakken van de bevraging IZAS (ingezameld zwerfvuil en afval uit straatvuilnisbakken)


Op deze pagina geven we meer toelichting bij de monitoringsmethoden voor het bepalen van de hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakken. U leest in deze paragraaf achtereenvolgens:
  • Hoe u kunt achterhalen welke gegevens u moet invullen in de online vragenlijst hoeveelheden voor het monitoren van zwerfvuil. Dit hangt af van de monitoringsmethode die u hanteert voor het bepalen van de hoeveelheden afval uit straatvuilnisbakken. Via de beslisboom in onderstaande figuur kan u nagaan welke monitoringsmethode(n) u gebruikt voor het monitoren van de hoeveelheden afval uit de straatvuilnisbakken. 
  • Algemene regels voor het monitoren van de hoeveelheid afval dat ingezameld wordt via straatvuilnisbakken.
  • Per monitoringsmethode: informatievereisten en kwaliteits- en documentatievereisten voor de informatie die nodig is voor de online vragenlijst hoeveelheden zwerfvuil. De informatie- en kwaliteitsvereisten bij een bepaalde methode dienen steeds gevolgd te worden. De documentatievereisten zijn meer richtinggevend, zodat ook andere documentatievormen die eenzelfde of hogere ‘bewijskracht’ hebben, gebruikt kunnen worden. 

Overzicht monitoringsmethoden voor hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakjes

Via de beslisboom in onderstaande figuur kan u nagaan welke monitoringsmethoden (eventueel meerdere) u gebruikt voor het monitoren van de hoeveelheden afval uit de straatvuilnisbakken. Denk daarbij zeker ook aan de monitoringmethoden die gehanteerd worden indien het ledigen van de straatvuilnisbakken (deels) wordt uitbesteed. U dient deze monitoringsmethoden aan te duiden in de online vragenlijst, om zo uit te komen bij de sectie waarin u de juiste data voor elk van de geselecteerde methoden dient in te vullen.
Responsive Image

Algemene regels voor het monitoren van de hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakken

Selectieve inzameling via straatvuilnisbakken

Indien er in de gemeente (deels) gebruik gemaakt wordt van gescheiden straatvuilnisbakken voor pmd en voor restafval, worden de hoeveelheden opgehaald afval uit de straatvuilnisbakken afzonderlijk meegegeven voor de pmd en voor de restafvalfractie.

Indien er zich geen gescheiden straatvuilnisbakken voor pmd afzonderlijk bevinden in de gemeente, wordt enkel de totale fractie afval uit straatvuilnisbakken meegegeven (monitoringsmethoden ‘Vuilnisbakken – restafval’).

Het achteraf uitsorteren van het ingezamelde afval uit de straatvuilnisbakken is niet vereist in het kader van voorliggende monitoring.

Naast gescheiden inzameling in straatvuilnisbakken van het pmd-afval, kan het voorkomen dat gescheiden inzameling gebeurt van bv. peuken, pizzadozen, hondenpoep, enzovoort via specifiek daarvoor voorziene straatvuilnisbakken. De hoeveelheden afval die ingezameld worden via deze gescheiden straatvuilnisbakken worden in het kader van de online vragenlijst beschouwd als ‘restafval’.

Lediging van straatvuilnisbakken door intercommunales via intergemeentelijke rondes

Indien de lediging gebeurt via een intercommunale en met een intergemeentelijke ronde, worden de gegevens voor de individuele gemeenten toch afzonderlijk ingevuld.

Indien er niet afzonderlijk voor elke gemeente wordt gewogen, wordt het totale gewicht van afval uit de straatvuilnisbakken teruggerekend naar de gemeenten individueel op basis van aantal (geledigde) straatvuilnisbakken (monitoringsmethoden ‘vuilnisbakken-methode 1b, 1c’).

Een monitoring of telling van de (geledigde) straatvuilnisbakken per gemeente is hiervoor vereist.

Omrekening van volume naar gewicht

Indien het ingezamelde afval uit de straatvuilnisbakken niet (afzonderlijk) wordt gewogen, volstaat het om volumes ingezameld afval uit de straatvuilnisbakken weer te geven (monitoringsmethoden 2). U hoeft zelf geen omrekening te doen.

U geeft in de vragenlijst aan hoeveel straatvuilnisbakken (per type straatvuilnisbak met een bepaald standaard volume) werden geledigd in het referentiejaar.

Indien beschikbaar gebruikt u ook de vullingsgraad van de straatvuilnisbakken bij lediging om het geledigde volume te berekenen. Indien u niet beschikt over vullingsgraden van de straatvuilnisbakken bij lediging, gebruikt u in de plaats een gemiddelde vullingsgraad. 

Voor het soortelijk gewicht kan u tot 2025 gebruik maken van een standaardwaarde bepaald door de OVAM. Indien u reeds eigen referentiewaarden gebruikt voor de omrekening omrekening van het volume afval uit straatvuilnisbakken naar gewicht, kan u deze meegeven in de vragenlijst. Deze referentiewaarden moeten minstens eenzelfde betrouwbaarheid bieden als deze die door de standaardwaarde voor soortelijk gewicht van de OVAM worden geboden. Vanaf 2026 mag u deze methode voor het monitoren van de hoeveelheden afval uit de straatvuilnisbakken enkel nog gebruiken, indien u jaarlijks zelf het soortelijk gewicht steekproefsgewijs bepaalt en meedeelt in de vragenlijst.

Sluikstort rond straatvuilnisbakken

Sluikstort in de vorm van zakjes die bij de straatvuilnisbakken werden achtergelaten, mag niet meegeteld worden in de hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakken.

Indien deze toch worden opgehaald in dezelfde ronde als het ledigen van de straatvuilnisbakken, mag geen gebruik gemaakt worden van de methoden 1a, 1b of 1c – die zich baseren op een totaal gewicht van het ingezamelde afval.

Een alternatief is het gebruik maken van de methode 2, waarbij het aantal straatvuilnisbakken dat geledigd wordt per jaar (en de vullingsgraad op het moment van ledigen) wordt geteld, of eventueel van methode 3. 

Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in de straatvuilnisbakken

Niet de gehele fractie afval in de straatvuilnisbakken is correct gedeponeerd. Ook in de straatvuilnisbakken bevindt zich sluikstort. Dit sluikstort willen we uitsluiten uit de cijfers. U hoeft dit niet zelf te doen. U krijgt de mogelijkheid om standaardwaarden te gebruiken die bepaald worden door de OVAM.

Indien u zelf referentiewaarden berekent (steekproefsgewijs) moeten deze referentiewaarden minstens eenzelfde betrouwbaarheid bieden als deze die door de standaardwaarden van de OVAM worden geboden.

Gebruik van een ‘eigen’ monitoringsmethode

Indien een eigen monitoringsmethode wordt gebruikt, die verschilt van de hier beschreven monitoringsmethoden, dient u deze methode te omschrijven en te motiveren dat deze methode (minstens) even kwaliteitsvolle resultaten geeft dan de beschreven monitoringsmethoden.

Informatievereisten per monitoringsmethode

Hieronder wordt per monitoringsmethode van afval uit straatvuilnisbakken aangegeven wat de informatievereisten zijn, met aanduiding van kwaliteits- en documentatievereisten.
Vuilnisbakken – pmd – methode 1a

De monitoringsmethode 1b betreft een methode waarin het afval uit specifieke pmd-straatvuilnisbakken afzonderlijk wordt ingezameld en gewogen (i.e. niet vermengd met het pmd-afval van andere zwerfvuilfracties of huishoudelijk afval, noch met sluikstort (bv. bijplaatsen van afvalzakjes)). Het gewicht wordt echter bepaald op basis van een intergemeentelijke ophaalronde (door een intercommunale), waardoor het gewicht per gemeente niet afzonderlijk beschikbaar is. De momenten van lediging van de pmd-straatvuilnisbakken worden geregistreerd alsook (eventueel) de vullingsgraad op het moment van lediging.

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Totaal gewicht van het pmd-afval dat via straatvuilnisbakken afzonderlijk werd ingezameld over verschillende gemeenten heen (door de intercommunale die via een intergemeentelijke ronde de straatvuilnisbakken ledigt) in het referentiejaar (in ton);
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in de pmd-straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de pmd-straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.

Om de informatie over de hoeveelheid in gewicht terug te rekenen naar de individuele gemeente is volgende informatie nodig:

  • Ingezameld volume afval uit pmd-straatvuilnisbakken in het referentiejaar in de individuele gemeente (berekend op basis van het volume pmd-straatvuilnisbak, de ledigingsfrequentie en, indien beschikbaar, de vullingsgraad van de straatvuilnisbakken op het moment van lediging); 
  • Ingezameld volume afval uit pmd-straatvuilnisbakken in het referentiejaar over de verschillende gemeenten heen waarvoor de hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakken beschikbaar is (berekend op basis van het volume pmd-straatvuilnisbak, de ledigingsfrequentie en, indien beschikbaar, de vullingsgraad van de straatvuilnisbakken op het moment van lediging). 

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Gewicht (ton) – pmd-afval uit straatvuilnisbakken voor de gemeente individueel Weging d.m.v. geijkt weegsysteem (bv. weegbrug, weegsysteem vrachtwagen, enzovoort) Weegbon
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in pmd-straatvuilnisbakken (%) OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken - pmd - methode 1b

Indien u een andere methode hanteert voor het monitoren van de hoeveelheid (rest)afval uit de straatvuilnisbakken dan de methoden hierboven beschreven, kan u gegevens over de hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakken hieronder aangeven. Tevens wordt u gevraagd om in het vrij veld de monitoringmethode die u hanteert kort te beschrijven. Vermeld hierbij ook of u de OVAM-standaardwaarden dan wel eigen referentiewaarden gebruikt in de bepaling van het gewicht van (rest)afval uit straatvuilnisbakken en het gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in de straatvuilnisbakken. Bij gebruik van eigen referentiewaarden dient u bovendien te vermelden hoe deze werden bepaald.   

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Totaal gewicht van het (rest)afval dat via straatvuilnisbakken afzonderlijk werd ingezameld in de gemeente in het referentiejaar (in ton);
  • Beknopte beschrijving van de monitoringmethode die u hanteert om de hoeveelheid (rest)afval dat via straatvuilnisbakken afzonderlijk wordt ingezameld te bepalen.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Gewicht (ton) – pmd-afval uit straatvuilnisbakken voor verschillende gemeenten samen Weging d.m.v. geijkt weegsysteem (bv. weegbrug, weegsysteem vrachtwagen, enzovoort) Weegbon
Aantal geledigde pmd-straatvuilnisbakken & vullingsgraad op moment van lediging (per type – volume) (verschillende gemeenten samen) Tellingen met aanduiding van al dan niet ledigen van de pmd-straatvuilnisbakken & vullingsgraad op het moment van ledigen Registratie door de medewerkers die de pmd-straatvuilnisbakken ledigen
Aantal geledigde pmd-straatvuilnisbakken & vullingsgraad op moment van lediging (per type – volume) (individuele gemeente) Tellingen met aanduiding van al dan niet ledigen van de pmd-straatvuilnisbakken & vullingsgraad op het moment van ledigen, met aanduiding van gemeente op wiens oppervlakte de geledigde pmd-straatvuilnisbakken zich bevinden Registratie door de medewerkers die de pmd-straatvuilnisbakken ledigen
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in pmd-straatvuilnisbakken [%] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken – pmd – methode 1c

De monitoringsmethode 1c betreft een methode waarin het afval uit specifieke pmd-straatvuilnisbakken afzonderlijk wordt ingezameld en gewogen (i.e. niet vermengd met het pmd-afval van andere zwerfvuilfracties of huishoudelijk afval, noch met sluikstort (bv. bijplaatsen van afvalzakjes)). Het gewicht wordt echter bepaald op basis van een intergemeentelijke ophaalronde, waardoor het gewicht per gemeente niet afzonderlijk beschikbaar is. Er worden geen tellingen uitgevoerd tijdens het ledigen van de straatvuilnisbakken.

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Totaal gewicht van het pmd-afval die via straatvuilnisbakken afzonderlijk werd ingezameld over verschillende gemeenten heen (door de intercommunale die via een intergemeentelijke ronde de straatvuilnisbakken ledigt) in het referentiejaar (in ton)
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in de pmd-straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de pmd-straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.

Om de informatie over de hoeveelheid in gewicht terug te rekenen naar de individuele gemeente is volgende informatie nodig:

  • Totaal aantal pmd-straatvuilnisbakken op het grondgebied van de gemeenten waarvoor de hoeveelheid bepaald wordt samen, per type straatvuilnisbak, met aanduiding van volume; 
  • Totaal aantal pmd-straatvuilnisbakken op het grondgebied van de individuele gemeente, per type straatvuilnisbak, met aanduiding van volume.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Gewicht (ton) – pmd-afval uit straatvuilnisbakken voor verschillende gemeenten samen Weging d.m.v. geijkt weegsysteem (bv. weegbrug, weegsysteem vrachtwagen, enzovoort) Weegbon
Totaal aantal pmd-straatvuilnisbakken op het grondgebied van de gemeenten waarop de hoeveelheid afval betrekking heeft (per type – volume) Telling van de pmd-straatvuilnisbakken
Regelmatige update op het moment dat er pmd-straatvuilnisbakken bijgeplaatst of weggehaald worden
Een gemiddeld cijfer over het jaar kan worden gehanteerd
Straatvuilnisbakkeninventaris

Aantal pmd-straatvuilnisbakken op het grondgebied van de individuele gemeente (per type – volume)
Telling van de pmd-straatvuilnisbakken
Regelmatige update op het moment dat er pmd straatvuilnisbakken bijgeplaatst of weggehaald worden
Een gemiddeld cijfer over het jaar kan worden gehanteerd
Straatvuilnisbakkeninventaris 

Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in pmd-straatvuilnisbakken [%]
OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken – pmd – methode 2

De monitoringsmethode 2 betreft een methode waarbij niet het gewicht van het pmd-afval uit de pmd-straatvuilnisbakken wordt bepaald, maar waar bij lediging van de pmd-straatvuilnisbakken het aantal en de vullingsgraad van de pmd-straatvuilnisbakken worden genoteerd, en bij intergemeentelijke rondes ook de gemeente op wiens grondgebied de straatvuilnisbak zich bevindt wordt opgetekend . Het volume ingezameld pmd-afval kan aldus worden bepaald.

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Aantal geledigde pmd-straatvuilnisbakken in het referentiejaar in de individuele gemeente (en, indien beschikbaar, vermenigvuldigd met de vullingsgraad van de straatvuilnisbakken op het moment van lediging), per type straatvuilnisbak, met aanduiding van volume; 
  • Soortelijk gewicht van het pmd-afval in de straatvuilnisbakken (kg/L) , indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde;
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in de pmd-straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de pmd-straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.
Opgepast: vanaf 2026 mag u deze methode voor het monitoren van de hoeveelheden afval uit de straatvuilnisbakken enkel nog gebruiken, indien u jaarlijks zelf het soortelijk gewicht steekproefsgewijs bepaalt en meedeelt in de vragenlijst. Alternatief kan u gebruik maken van methoden 1.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Aantal geledigde pmd-straatvuilnisbakken vermenigvuldigd met de vullingsgraad op moment van lediging (individuele gemeente Tellingen met aanduiding van al dan niet ledigen van de pmd-straatvuilnisbakken & vullingsgraad op het moment van ledigen Registratie door de medewerkers die de pmd-straatvuilnisbakken ledigen
Soortelijk gewicht van het pmd-afval in de pmd-straatvuilnisbakken [kg/L] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'omrekening van volume naar gewicht')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in pmd-straatvuilnisbakken [%] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken – pmd – methode 3

De monitoringsmethode 3 betreft een methode waarbij het gewicht van het pmd-afval uit de pmd-straatvuilnisbakken niet wordt bepaald, noch worden de specifieke momenten genoteerd wanneer elk van de beschikbaar gestelde straatvuilnisbakken wordt geledigd en wat de vullingsgraad op dat moment is. Gegevens over het aantal beschikbaar gestelde pmd-straatvuilnisbakken is wel beschikbaar, evenals een gemiddelde ledigingsfrequentie en een gemiddelde vullingsgraad.

Opgepast: deze methode zal verdwijnen als mogelijke monitoringsmethode voor het monitoren van de hoeveelheden pmd-afval uit straatvuilnisbakken vanaf 2026. Vanaf dat moment wordt verwacht dat de hoeveelheden minstens bepaald worden via het tellen van de geledigde straatvuilnisbakken of het afzonderlijk wegen van deze fractie, of via een eigen monitoringsmethode die minstens een aan één van beide voormelde monitoringsmethoden vergelijkbare datakwaliteit toelaat.

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Aantal pmd-straatvuilnisbakken dat in de gemeente beschikbaar wordt gesteld, per type straatvuilnisbak, met aanduiding van volume; 
  • Aantal maal dat de pmd-straatvuilnisbakken werden geledigd in het referentiejaar;
  • Gemiddelde vullingsgraad van de pmd-straatvuilnisbakken bij lediging;
  • Soortelijk gewicht van het pmd-afval in de straatvuilnisbakken (kg/L), indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde;
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in de pmd-straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de pmd-straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Aantal pmd-straatvuilnisbakken dat in de gemeente beschikbaar wordt gesteld Telling van de pmd-straatvuilnisbakken
Regelmatige update op het moment dat er pmd straatvuilnisbakken bijgeplaatst of weggehaald worden
Een gemiddeld cijfer over het jaar kan worden gehanteerd
Straatvuilnisbakkeninventaris 
en/of 
Aankoop- en/of plaatsingsbewijzen
Aantal keren dat de pmd-straatvuilnisbakken in het referentiejaar werden geledig Bepaling op basis van inplanning 
(voor alle straatvuilnisbakken samen)
Inplanning werkzaamheden personeel
Gemiddelde vullingsgraad bij lediging (over alle vuilnisbakken heen, voor het gehele jaar) Inschatting op basis van bevraging personeel dat vuilnisbakken ledigt Bevraging personeel
Soortelijk gewicht van het pmd-afval in de straatvuilnisbakken [kg/L] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'omrekening van volume naar gewicht')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in pmd-straatvuilnisbakken [%] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken – pmd – eigen methode

Indien u een andere methode hanteert voor het monitoren van de hoeveelheid pmd-afval uit de pmd-straatvuilnisbakken dan de methoden hierboven beschreven, kan u gegevens over de hoeveelheid afval uit pmd-straatvuilnisbakken hieronder aangeven. Tevens wordt u gevraagd om in het vrij veld de monitoringmethode die u hanteert kort te beschrijven. Vermeld hierbij ook welke OVAM-standaardwaarden of eigen referentiewaarden u gebruikt in de bepaling van het gewicht van afval uit pmd-straatvuilnisbakken. Bij gebruik van eigen referentiewaarden dient u bovendien te vermelden hoe deze werden bepaald.   

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Totaal gewicht van het pmd-afval dat via pmd-straatvuilnisbakken afzonderlijk werd ingezameld in de gemeente in het referentiejaar (in ton);
  • Beknopte beschrijving van de monitoringmethode die u hanteert om de hoeveelheid pmd-afval dat via pmd-straatvuilnisbakken afzonderlijk wordt ingezameld te bepalen.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.
 

Informatie Vereisten Documentatie
Gewicht (ton) – afval uit pmd-straatvuilnisbakken voor de gemeente individueel    
Beschrijving eigen monitoringmethode Volledig 
Herhaalbaar
Betrouwbaar
Uitgeschreven procedure voor het bepalen van de hoeveelheid afval

 

Vuilnisbakken – restafval – methode 1a

De monitoringsmethode 1a betreft een methode waarin het afval (of de restafvalfractie) uit de straatvuilnisbakken afzonderlijk wordt ingezameld en gewogen (i.e. niet vermengd met andere zwerfvuilfracties of huishoudelijk afval, noch met sluikstort (bv. bijplaatsen van afvalzakjes)). Het gewicht van het afval uit de straatvuilnisbakken is bekend voor de individuele gemeente (i.e. niet voor meerdere gemeenten samen). 

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Totaal gewicht van het (rest)afval (totaal of restafvalfractie indien pmd afzonderlijk wordt ingezameld) dat via straatvuilnisbakken werd ingezameld in de gemeente in het referentiejaar (in ton);
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd (rest)afval in de straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Gewicht (ton) – (rest)afval uit straatvuilnisbakken voor de gemeente individueel Weging d.m.v. geijkt weegsysteem (bv. weegbrug, weegsysteem vrachtwagen, enzovoort) Weegbon
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd (rest)afval in straatvuilnisbakken [%] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken – restafval – methode 1b

De monitoringsmethode 1b betreft een methode waarin het afval (de restafvalfractie) uit de straatvuilnisbakken afzonderlijk wordt ingezameld en gewogen (i.e. niet vermengd met afval van andere zwerfvuilfracties of huishoudelijk afval, noch met sluikstort (bv. bijplaatsen van afvalzakjes)). Het gewicht wordt echter bepaald op basis van intergemeentelijke ophaalrondes (door een intercommunale), waardoor het gewicht per gemeente niet afzonderlijk beschikbaar is. Er worden tellingen uitgevoerd van het aantal straatvuilnisbakken dat wordt geledigd, moment van lediging en vullingsgraad op moment van lediging.

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Totaal gewicht van het (rest)afval (totaal of restfractie indien pmd via afzonderlijke straatvuilnisbakken werd ingezameld) dat via straatvuilnisbakken afzonderlijk werd ingezameld over verschillende gemeenten heen (door de intercommunale die via een intergemeentelijke ronde de straatvuilnisbakken ledigt) in het referentiejaar (in ton);
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd (rest)afval in de straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.

Om de informatie over de hoeveelheid in gewicht terug te rekenen naar de individuele gemeente is volgende informatie nodig:

  • Ingezameld volume afval uit (restafval) straatvuilnisbakken in het referentiejaar in de individuele gemeente (berekend op basis van het volume (restafval) straatvuilnisbak, de ledigingsfrequentie en, indien beschikbaar, de vullingsgraad van de straatvuilnisbakken op het moment van lediging); 
  • Ingezameld volume afval uit (restafval) straatvuilnisbakken in het referentiejaar over de verschillende gemeenten heen waarvoor de hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakken beschikbaar is (berekend op basis van het volume (restafval) straatvuilnisbak, de ledigingsfrequentie en, indien beschikbaar, de vullingsgraad van de straatvuilnisbakken op het moment van lediging). 

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Gewicht (ton) – (rest)afval uit straatvuilnisbakken voor verschillende gemeenten samen Weging d.m.v. geijkt weegsysteem (bv. weegbrug, weegsysteem vrachtwagen, enzovoort) Weegbrug
Totaal aantal geledigde (restafval) straatvuilnisbakken & vullingsgraad op moment van lediging (verschillende gemeenten samen) (per type – volume) Tellingen met aanduiding van al dan niet ledigen van de straatvuilnisbakken & vullingsgraad op het moment van ledigen Registratie door de medewerkers die de straatvuilnisbakken ledigen
Aantal geledigde (restafval) straatvuilnisbakken & vullingsgraad op moment van lediging (individuele gemeente) (per type – volume) Tellingen met aanduiding van al dan niet ledigen van de straatvuilnisbakken & vullingsgraad op het moment van ledigen, met aanduiding van gemeente op wiens oppervlakte de geledigde straatvuilnisbakken zich bevinden Registratie door de medewerkers die de straatvuilnisbakken ledigen
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd (rest)afval in straatvuilnisbakken [%] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken – restafval – methode 1c

De monitoringsmethode 1c betreft een methode waarin het afval uit de straatvuilnisbakken afzonderlijk wordt ingezameld en gewogen (i.e. niet vermengd met fracties van andere zwerfvuilfracties of huishoudelijk afval, noch met sluikstort (bv. bijplaatsen van afvalzakjes)). Het gewicht wordt echter bepaald op basis van een intergemeentelijke ophaalronde, waardoor het gewicht per gemeente niet afzonderlijk beschikbaar is. Er worden geen tellingen uitgevoerd tijdens het ledigen van de straatvuilnisbakken.

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Totaal gewicht van het (rest)afval (totaal of restfractie indien pmd via afzonderlijke straatvuilnisbakken werd ingezameld) ) dat via straatvuilnisbakken afzonderlijk werd ingezameld over verschillende gemeenten heen (door de intercommunale die via een intergemeentelijke ronde de straatvuilnisbakken ledigt) in het referentiejaar (in ton)
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd (rest)afval in de straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.

Om de informatie over de hoeveelheid in gewicht terug te rekenen naar de individuele gemeente is volgende informatie nodig:

  • Totaal aantal (restafval)straatvuilnisbakken op het grondgebied van de gemeenten waarvoor de hoeveelheid bepaald wordt samen, per type straatvuilnisbak, met aanduiding van volume; 
  • Totaal aantal (restafval)straatvuilnisbakken op het grondgebied van de individuele gemeente, per type straatvuilnisbak, met aanduiding van volume.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Gewicht (ton) – (rest)afval uit straatvuilnisbakken voor verschillende gemeenten samen Weging d.m.v. geijkt weegsysteem (bv. weegbrug, weegsysteem vrachtwagen, enzovoort) Weegbon
Totaal aantal (restafval) straatvuilnisbakken op het grondgebied van de gemeenten waarop de hoeveelheid afval betrekking heeft (per type – volume) Telling van de straatvuilnisbakken
Regelmatige update op het moment dat er straatvuilnisbakken bijgeplaatst of weggehaald worden
Een gemiddeld cijfer over het jaar kan worden gehanteerd
Straatvuilnisbakkeninventaris
Aantal (restafval) straatvuilnisbakken op het grondgebied van de individuele gemeente (per type – volume) Telling van de straatvuilnisbakken
Regelmatige update op het moment dat er straatvuilnisbakken bijgeplaatst of weggehaald worden
Een gemiddeld cijfer over het jaar kan worden gehanteerd
Straatvuilnisbakkeninventaris
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd (rest)afval in straatvuilnisbakken [%] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken – restafval – methode 2

De monitoringsmethode 2 betreft een methode waarbij de afzonderlijke gewichten van het afval uit de (restafval) straatvuilnisbakken niet wordt bepaald, maar waar bij lediging van de straatvuilnisbakken het aantal en (eventueel) de vullingsgraad van de straatvuilnisbakken wordt genoteerd en bij intergemeentelijke rondes ook de gemeente op wiens grondgebied de straatvuilnisbak zich bevindt wordt genoteerd. Het volume ingezameld afval kan aldus worden bepaald.

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Aantal geledigde (restafval)straatvuilnisbakken in het referentiejaar in de individuele gemeente (en, indien beschikbaar, vermenigvuldigd met de vullingsgraad van de straatvuilnisbakken op het moment van lediging), per type straatvuilnisbak, met aanduiding van volume; 
  • Soortelijk gewicht van het (rest)afval in de straatvuilnisbakken (kg/L), indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde;
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd (rest)afval in de straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.
Opgepast: vanaf 2026 mag u deze methode voor het monitoren van de hoeveelheden afval uit de straatvuilnisbakken enkel nog gebruiken, indien u jaarlijks zelf het soortelijk gewicht steekproefsgewijs bepaalt en meedeelt in de vragenlijst. Alternatief kan u gebruik maken van methoden 1.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.
 

Informatie Vereisten Documentatie
Aantal geledigde (restafval) straatvuilnisbakken vermenigvuldigd met de vullingsgraad op moment van lediging (individuele gemeente) (per type – volume) Tellingen met aanduiding van al dan niet ledigen van de straatvuilnisbakken & vullingsgraad op het moment van ledigen Registratie door de medewerkers die de straatvuilnisbakken ledigen
Soortelijk gewicht van het (rest)afval in de straatvuilnisbakken [kg/L] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'omrekening van volume naar gewicht')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd (rest)afval in straatvuilnisbakken [%] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling
Vuilnisbakken – restafval – methode 3

De monitoringsmethode 3 betreft een methode waarbij het gewicht van het (rest)afval uit de straatvuilnisbakken niet wordt bepaald, noch worden de specifieke momenten genoteerd wanneer elk van de beschikbaar gestelde straatvuilnisbakken wordt geledigd en wat de vullingsgraad op dat moment is. Gegevens over het aantal beschikbaar gestelde straatvuilnisbakken is wel beschikbaar, evenals een gemiddelde ledigingsfrequentie en een gemiddelde vullingsgraad.

Opgepast: deze methode zal verdwijnen als mogelijke monitoringsmethode voor het monitoren van de hoeveelheden (rest)afval uit straatvuilnisbakken vanaf 2026. Vanaf dat moment wordt verwacht dat de hoeveelheden minstens bepaald worden via het tellen van de geledigde straatvuilnisbakken of het afzonderlijk wegen van deze fractie, of via een eigen monitoringsmethode die minstens een aan één van beide voormelde monitoringsmethoden vergelijkbare datakwaliteit toelaat.

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Aantal (restafval) straatvuilnisbakken dat in de gemeente beschikbaar wordt gesteld per type straatvuilnisbak, met aanduiding van volume; 
  • Aantal maal dat de (restafval) straatvuilnisbakken werden geledigd in het referentiejaar;
  • Gemiddelde vullingsgraad van de (restafval) straatvuilnisbakken bij lediging;
  • Soortelijk gewicht van het afval in de (restafval) straatvuilnisbakken (kg/L), indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde;
  • Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in de (restafval)straatvuilnisbakken ten opzichte van het totaal aan afval in de straatvuilnisbakken, indien dit afwijkt van de OVAM-standaardwaarde.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Aantal (restafval)straatvuilnisbakken dat in de gemeente beschikbaar wordt gesteld (per type – volume) Telling van de straatvuilnisbakken
Regelmatige update op het moment dat er straatvuilnisbakken bijgeplaatst of weggehaald worden
Een gemiddeld cijfer over het jaar kan worden gehanteerd
Straatvuilnisbakkeninventaris 
en/of 
Aankoop- en/of plaatsingsbewijzen
Aantal keren dat de (restafval) straatvuilnisbakken in het referentiejaar werden geledigd Bepaling op basis van inplanning 
(voor alle straatvuilnisbakken samen)
Inplanning werkzaamheden personeel
Gemiddelde vullingsgraad bij lediging Inschatting op basis van bevraging personeel dat vuilnisbakken ledigt Bevraging personeel
Soortelijk gewicht van het (rest)afval in de straatvuilnisbakken [kg/L] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'omrekening van volume naar gewicht')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling
Gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in (restafval) straatvuilnisbakken [%] OVAM-standaardwaarde
Of
Eigen referentiewaarde (zie hierboven bij 'gewichtsaandeel')
Bij gebruik eigen referentiewaarde: rapport van bepaling

 

Vuilnisbakken – restafval – eigen methode

Indien u een andere methode hanteert voor het monitoren van de hoeveelheid (rest)afval uit de straatvuilnisbakken dan de methoden hierboven beschreven, kan u gegevens over de hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakken hieronder aangeven. Tevens wordt u gevraagd om in het vrij veld de monitoringmethode die u hanteert kort te beschrijven. Vermeld hierbij ook of u de OVAM-standaardwaarden of eigen referentiewaarden gebruikt in de bepaling van het gewicht van (rest)afval uit straatvuilnisbakken en het gewichtsaandeel correct gedeponeerd afval in de straatvuilnisbakken. Bij gebruik van eigen referentiewaarden dient u bovendien te vermelden hoe deze werden bepaald.   

Informatievereisten
In de vragenlijst wordt gevraagd om volgende gegevens in te vullen:

  • Totaal gewicht van het (rest)afval dat via straatvuilnisbakken afzonderlijk werd ingezameld in de gemeente in het referentiejaar (in ton);
  • Beknopte beschrijving van de monitoringmethode die u hanteert om de hoeveelheid (rest)afval dat via straatvuilnisbakken afzonderlijk wordt ingezameld te bepalen.

Kwaliteits- en documentatievereisten
Onderstaande tabel geeft de vereisten weer voor de informatie die gevraagd wordt. Tevens wordt aangegeven welke documentatie gehanteerd kan worden om de gegevens op te baseren. Deze documentatie is richtinggevend; indien de gemeente andere documentatiemogelijkheden ziet die evenwaardig zijn, kunnen deze worden gebruikt.

Informatie Vereisten Documentatie
Gewicht (ton) – pmd-afval uit straatvuilnisbakken voor de gemeente individueel    
Beschrijving eigen monitoringmethode Volledig 
Herhaalbaar
Betrouwbaar
Uitgeschreven procedure voor het bepalen van de hoeveelheid afval

 

Zwerfvuilmonitoring

Hebt u een vraag over zwerfvuilmonitoring? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
E-mail
zwerfvuilmonitoring@ovam.be