Specifieke afvalstromen

Waarheen met assen en roet van je houtkachel of stookketel?

Assen en roet zijn afvalstoffen die overblijven na de verbranding van fossiele brandstof of brandhout. Assen komen vrij bij verbranding van vaste brandstoffen, terwijl roet wordt geproduceerd bij verbranding van zowel vaste, vloeibare en (in mindere mate) gasvormige brandstoffen. De belangrijkste bron van roet bij je thuis is de centrale verwarmingsketel.


Assen

Assen bevatten bestanddelen die nuttig kunnen zijn als minerale meststof, maar kunnen evengoed schadelijke bestanddelen bevatten zoals zware metalen, Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) of dioxines en furanen. De kwaliteit van de brandstof en de wijze van verbranding bepaalt grotendeels de kwaliteit van de assen. Gebruik daarom alleen zuivere brandstoffen zoals natuurlijk brandhout.
De milieukwaliteit van assen en de daaraan verbonden risico’s kan dus sterk variëren. Gebruik van de assen als meststof in de tuin wordt daarom sterk afgeraden. De assen moeten als restafval worden beschouwd en moeten via de huisvuilinzameling worden afgevoerd. Zorg daarbij dat de assen voldoende zijn afgekoeld voordat je ze bij het huisvuil voegt.
Je hoeft niet alle assen uit de houtkachel te verwijderen.  Om je houtkachel optimaal te laten werken, wordt aangeraden om een dun laagje assen van enkele centimeters dik achter te laten in de kachel omdat je kachel door de isolerende werking van dat laagje sneller op de optimale verbrandingstemperatuur geraakt.
Aan de kleur van de assen van je kachel kan je ook zien of je een goede verbranding hebt. Hoe witter de assen, hoe beter de verbranding. Zware, donkere assen wijzen op slechte verbranding of gebruik van vervuilde brandstoffen en zijn een indicator voor een verhoogd risico op schouwbrand.
Assen van industriële installaties komen in grotere hoeveelheden vrij. De exploitant kan onderzoeken of de assen in aanmerking komen voor gebruik in of als een bouwstof. Daarvoor moet een grondstofverklaring worden aangevraagd via het webloket van de OVAM.

Roet

Roet is een risicovolle afvalstof, door de aanwezigheid van PAK's. De PAK's worden gevormd bij verbranding en worden verspreid via de rookgassen, het roet of de opgestapelde assen.

Waarheen met roet? 

Roet dat door de installateur of de schouwveger uit de ketel en de schoorsteen wordt verwijderd, wordt beschouwd als een bedrijfsafvalstof. De installateur of schoorsteenveger mag dit niet bij je thuis achterlaten. Hij moet het meenemen en er zelf voor zorgen dat het op een milieuverantwoorde en wettelijke wijze wordt verwerkt. 
Als je zelf instaat voor de reiniging van je ketel en schouw dan wordt het roet niet beschouwd als een bedrijfsafvalstof. In dat geval is het een huishoudelijke afvalstof die in de huisvuilzak hoort. Roetafval hoort zeker niet thuis in de tuin of in de compostbak. Wees voorzichtig en zorg dat u zeker geen roet inademt tijdens het reinigen van je stooktoestel of bij het verwijderen ervan via het huisvuil.

Team Bio