Ga terug

3M werkt ingediend bodemsaneringsproject verder uit

Nieuwsbericht · Jul 15, 2022 11:13:00 AM
Kaart vervuilde zones rondom 3M in Zwijndrecht en Beveren

Op 1 juli 2022 diende de bodemsaneringsdeskundige van 3M een eerste gefaseerd bodemsaneringsproject (BSP) in voor de sanering rond de 3M-vestiging in Zwijndrecht. Het ging om het BSP voor de eerste zone dichtst bij de fabriek zelf (zone 1).
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft dit project kritisch geëvalueerd en besproken met 3M en bodemsaneringsdeskundige ERM. 
 
De OVAM wil een start van de saneringswerken in 2022 mogelijk maken. Daarnaast vinden de OVAM en 3M het ook cruciaal dat alle bewoners, landbouwers, ondernemers, lokale besturen … in de omgeving heldere informatie krijgen waarover ze zich vervolgens kunnen uitspreken. Het ingediende voorstel bevat nu nog te veel onduidelijkheden en is onvoldoende uitgewerkt om dit mogelijk te maken. 3M heeft om die reden beslist het ingediende BSP voor de volledige zone 1 in te trekken. 

Om de saneringswerken zo snel mogelijk te kunnen starten, engageerde 3M zich om ten laatste  op 31 juli 2022 voor het deel van zone 1 dat het dichtst bij de terreinen van 3M ligt (zone 1A, zie kaartje onderaan) een nieuw voorstel van BSP in te dienen dat de laatste onduidelijkheden wegwerkt en dus klaar is voor de consultatie. Op die manier is een start van de saneringswerken voor het einde van het jaar in zone 1A haalbaar. Voor de overige percelen in zone 1 (zone 1B) verwacht de OVAM ten laatste op 31 december 2022 een nieuw en verbeterd voorstel van 3M.

Lees het volledige persbericht

Woordvoerder

Jan Verheyen