Ga terug

Bedrijventerrein in Menen-Wervik gaat circulair met steun van Vlaanderen Circulair en OVAM

Nieuwsbericht · Sep 5, 2022 2:24:00 PM
Luchtfoto bedrijventerrein Grensland Menen-Wervik

Van 19 tot 23 september organiseert Bedrijventerrein ‘Platform Grensland Menen-Wervik’ een circulaire week. Dit is het hoogtepunt van hun project ‘Grensland is circulair’, dat tot stand kwam met de steun van Vlaanderen Circulair en de Provincie en POM West-Vlaanderen. Aan de hand van verschillende infosessies, bedrijfsbezoeken en ervaringsuitwisselingen toont het bedrijventerrein welke stappen het de afgelopen jaren heeft gezet richting circulaire economie.  
Het project wil afvalbeheer bij bedrijven optimaliseren en afvalsortering stimuleren via collectieve acties. Tegelijk wil het bedrijven sensibiliseren en ondersteunen in de transitie naar een meer circulaire economie. Het project loopt nog tot eind oktober 2022, met als kers op de taart dus de circulaire week in september. 

Call Vlaanderen Circulair en OVAM 

Tussen 2017 en 2019 lanceerden Vlaanderen Circulair en de OVAM drie projectoproepen om innovatieve en waardevolle circulaire economieprojecten te ondersteunen. Na de call van 2019 kreeg het project ‘Grensland is circulair’ een subsidie toegewezen om hun project uit te werken. 

Het project ‘Grensland is circulair’ is een samenwerking tussen de bedrijventerreinvereniging, de steden Menen en Wervik, afvalintercommunale MIROM-Menen en 3 PT Consult als inhoudelijk coördinator. Het kan ook rekenen op de steun van meerdere bedrijven op Grensland. Tijdens de circulaire week wordt intens samengewerkt met sociale-economiebedrijven bij de praktische uitwerking.

Uitdagingen van de circulaire economie 

Tijdens de circulaire week toont het projectteam welke acties al werden ondernomen om die omslag naar een circulaire economie te realiseren. Daarnaast informeren zij over de trends en uitdagingen die de circulaire economie biedt. Dit gebeurt aan de hand van verschillende lezingen, aangevuld met meerdere thematische infosessies, bedrijfsbezoeken, gesprekken met ervaringsdeskundigen en concrete acties. 

Zo wordt er een award uitgereikt voor ‘Beste sorteertraject van een bedrijf’, zijn er inzamelacties voor oude fietsen, computers, batterijen, elektrisch afval en wijnkurken, en staat er ook een zwerfvuilopruiming op de agenda. Tot slot kunnen studenten en werkzoekenden terecht op een jobbeurs om kennis te maken met bedrijven op Grensland die werken rond circulaire economie. Het volledige programma is terug te vinden op www.grenslandcirculair.be

Inschrijven 

Wie wil deelnemen aan de activiteiten op het terrein en de bedrijfsbezoeken, kan zich inschrijven tot 11 september. Het aantal deelnemers is beperkt. Om de brede doelgroep van bedrijven en instellingen te bereiken, kunnen de lezingen en infosessies ook online gevolgd worden. Ook hiervoor vragen we om vooraf in te schrijven; dit kan tot 15 september. Alle inschrijvingen verlopen via de website www.grenslandcirculair.be/circulaire-week
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140