Ga terug

Beslissingsboom voor hergebruik matrassen

Nieuwsbericht · Sep 13, 2022 10:08:00 AM
Opgestapelde matrassen

Sinds 1 januari 2021 geldt er een selectieve inzamelplicht en een aanvaardingsplicht voor matrassen. Valumat, het beheersorganisme voor afgedankte matrassen, organiseert de inzameling en de verwerking van oude matrassen. Afgedankte matrassen die nog in goede staat zijn, mogen worden hergebruikt. De andere moeten worden gerecycleerd of een nuttige toepassing krijgen. Valumat rapporteert jaarlijks over de behaalde resultaten.

Geschikt voor hergebruik of niet?

Door matrassen te hergebruiken verlengen we de levensduur van de materialen. Zo dragen we bij aan een verlaging van onze materialenvoetafdruk en aan een circulaire economie. Om te bepalen of een matras in aanmerking komt voor hergebruik, nam de OVAM het initiatief om een beslissingsboom op te stellen. Verschillende organisaties en federaties werkten daaraan mee: Valumat, Fedustria, Comeos, Denuo, Herw!n, Ressources, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

De handige beslissingsboom helpt u om na te gaan of een matras die in België werd ingezameld hergebruikt kan worden of niet. Als dat niet het geval is, dan wordt de matras als afval beschouwd en is de afvalstoffenregelgeving van toepassing. 

Meer info op ovam.vlaanderen.be/matrassen.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140