Ga terug

Tips voor lokale besturen met ambities om te ontharden

Nieuwsbericht · Jul 10, 2023 2:28:00 PM
Masterclass ontharding

Dit voorjaar liep er vanuit VRP, Breekijzer vzw en Departement Omgeving in samenwerking met Architecture Workroom Brussels en Fallow een masterclass over ontharding, speciaal voor lokale besturen met ambities rond ontharden. 

Ontharden heeft tal van voordelen. Zo kunnen we, door in te zetten op een levende regeneratieve bodem, de veerkracht van de stad verhogen zowel fysisch via het ecosysteem  als sociaal via het samenwerken en doen – dat toonde Commonslab heel mooi. 

Handleiding voor een gezonde bodem

Op de laatste sessie van de masterclass mocht de OVAM samen met collega’s van de afdeling Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO) van het Departement Omgeving het belang van een gezonde bodem bij ontharding toelichten. Waar vindt u de juiste informatie over bodemkwaliteit? Hoe zet u natuurgebaseerde oplossingen in om bodemverontreiniging te beheren? Hoe gaat u na het ontharden aan de slag om naast de chemische bodemkwaliteit ook een algemene ‘goede’ bodemkwaliteit te bekomen, en wat houdt dat dan in? Welke indicatoren zijn van belang? 

Wie met die eerste twee onderwerpen aan de slag wil, kan hier de handleidingen raadplegen:

Bodemzorg

Door te ontharden zet men een eerste stap richting bodemzorg, een mooi begin voor iedereen die naar een gezonde bodem streeft. Binnen het programma Grond+Zaken omschrijven we bodemzorg als een set van handelingen die als resultaat hebben dat de bodem zich kan ontwikkelen als een almaar diverser wordend levenskrachtig systeem dat steeds meer in staat is om alle (contextspecifieke) bodemecosysteemfuncties optimaal te vervullen, vandaag en in de toekomst.

Tijdens de masterclass bleek in ieder geval dat er nog veel te leren is, nadat we onze grond jarenlang hebben verstopt.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140