Ga terug

De OVAM werkt internationaal samen rond bodemverontreiniging

Nieuwsbericht · Dec 18, 2024 11:56:00 AM
Common Forum Italië

OVAM-medewerkers zijn op diverse internationale fora actief om het Vlaamse bodem(sanerings)beleid uit te dragen en te versterken. Hieronder lichten we 5 internationale samenwerkingsverbanden toe.

1. COMMON FORUM 

Het COMMON FORUM on Contaminated Land is een informeel netwerk van beleidsmakers en technisch adviseurs van milieuautoriteiten uit heel Europa, opgericht in 1994. Het netwerk richt zich op het beheer van verontreinigde bodems en grondwater en heeft drie doelen:

  • kennis en ervaring uitwisselen;
  • beleid, wetenschap en praktijk met elkaar verbinden om innovatieve concepten te ontwikkelen;
  • expertise aanbieden aan verwante Europese en internationale netwerken, de Europese Commissie en andere belanghebbenden.

De OVAM is sinds de oprichting intensief betrokken bij het COMMON FORUM en neemt twee keer per jaar deel aan overlegmomenten. Sinds 2022 zit de OVAM het PFAS-team van het netwerk voor, dat 3 à 4 keer per jaar kennis en ervaringen uitwisselt over PFAS-verontreiniging in bodem en grondwater.

2. ICCL

Het International Committee on Contaminated Land (ICCL), opgericht in 1993, is een wereldwijd netwerk van beleidsmakers, deskundigen en technici op het gebied van verontreinigde bodems. De 15de ICCL-bijeenkomst vond plaats op 17 en 18 oktober 2024 in Bern, Zwitserland. De OVAM leidde er een sessie over PFAS-verontreiniging.

3. Webinars met US EPA en ALGA

Recent droeg de OVAM bij aan twee internationale webinars:

  • een webinar georganiseerd door COMMON FORUM en de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) rond het thema PFAS, waar de OVAM haar initiatieven rond PFAS toelichtte;
  • een webinar van COMMON FORUM en de Australasian Land & Groundwater Association (ALGA) over kwikverontreiniging, waar de OVAM haar aanpak van de kwikverontreiniging in Lokeren presenteerde. 

4. PARC

In mei 2022 ging het Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC) officieel van start, een Europees partnerschap met een looptijd van 7 jaar en een totaalbudget van ruim 400 miljoen euro. PARC wil de Europese onderzoeks- en innovatiecapaciteit voor chemische risicobeoordeling versterken, om de menselijke gezondheid en het milieu beter te beschermen. Met ongeveer 200 deelnemende organisaties is PARC een van de grootste projecten in zijn soort. De OVAM werkt binnen PARC vooral aan monitoring van PFAS en endocriene verstoorders in het milieu.

5. NORMAN

Het NORMAN-netwerk telt ruim 100 leden, waaronder academische instellingen, overheden, onderzoekscentra en laboratoria. Het netwerk bevordert de uitwisseling van informatie over opkomende stoffen in het milieu en stimuleert de harmonisatie van meetmethoden en monitoringtools. Het stelt ook databases ter beschikking, onder andere met monitoringgegevens van opkomende stoffen. De OVAM zit samen met het Duitse Umweltbundesamt (UBA) de werkgroep voor die zich richt op opkomende stoffen in het terrestrische milieu. 
 


 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140