Ga terug

1200 landbouwers melden zich voor gratis ophaling asbestdaken

Nieuwsbericht · Jul 13, 2023 10:27:00 AM
Asbest hoeve landbouw

In september 2021 ging het protocol asbestveilige landbouwdaken officieel van start. Met dat protocol biedt de OVAM landbouwers de mogelijkheid om gratis hun gedemonteerde asbestdak te laten ophalen. Wegens het grote succes en de grote vraag naar ondersteuning was op ruim een half jaar tijd het beschikbare budget besteed. Aanmelden kon niet meer, hoewel de vraag nog zeer groot was. 

Begin juli was er nieuw budget beschikbaar, genoeg om zo’n 1200 landbouwbedrijven te helpen. Aanmelden kon vanaf 26 juni en op 17 juli werd de kaap van 1200 aanmeldingen al bereikt. Een duidelijk positief signaal dat landbouwers werk willen maken van een asbestveilig dak. Maar door deze grote vraag, is het beschikbaar budget uitgeput en zijn nieuwe aanmeldingen niet meer mogelijk. 

772 000 m³ asbest verwijderd

Tot nu kon de OVAM al bij 1232 landbouwbedrijven het asbestdak ophalen, goed voor ongeveer 772 000 m³ asbesthoudende dakbekleding. 9,2 % van de landbouwers hebben hun dak verwijderd naar aanleiding van een volledig sloop van het gebouw, 76,6 % binnen een renovatie en 14,2 % in het kader van een herbouw.

De sectororganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en het Vlaams Agrarisch Centrum (VAC) zetten ook deze keer hun schouders onder het protocol. Ze communiceerden over de actie, organiseren vormingssessies en delen praktijkvoorbeelden onder landbouwers over hoe zij het asbest op een veilige manier van het dak kunnen (laten) halen. De OVAM werkte voor hen ook een handige brochure uit met tips en beslisbomen. 

Nieuwe aanmeldingen 

Wilt u als landbouwer in de toekomst graag op de hoogte blijven van het vervolg van dit protocol en de eventuele toekomstige oproepen? Laat dan uw contactgegevens achter via deze link: https://app.keysurvey.com/f/41671457/133f/ 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140