Ga terug

Grondwerken voor nutsleidingen? Dit kunt u als gemeente doen

Nieuwsbericht · May 22, 2025 9:54:00 AM
Nutswerken

Elektrificatie, glasvezel, waterprojecten… In heel Vlaanderen wordt volop gegraven. Bij die nutswerken komt vaak grond vrij die – gelukkig – meestal gewoon ter plaatse opnieuw gebruikt wordt. Dat is goed voor het milieu én handig voor de werf. De OVAM en Synductis willen dan ook benadrukken hoe belangrijk die aanpak is en wat u als gemeente daarin kunt betekenen.

Waarom lokaal hergebruik zo waardevol is
Als uitgegraven grond meteen terug op dezelfde plek gebruikt kan worden, hoeft u geen nieuwe grondstoffen aan te voeren. Resultaat: minder transport, minder uitstoot, minder hinder en dus een aanpak die heel efficiënt is. Bovendien helpt het ook om bodemverontreiniging te vermijden, doordat de bodem in z’n oorspronkelijke omgeving blijft.

Een duwtje richting circulair
De regelgeving rond grondverzet stimuleert hergebruik en dat past perfect binnen een circulaire aanpak: wat er uit de bodem komt, gaat er ook weer in. Zo blijven we zuinig omgaan met onze beschikbare grondstoffen.

Wat u als gemeente kunt doen
Gemeenten spelen een sleutelrol door bij vergunningsaanvragen deze manier van werken te stimuleren. Attendeer nutsmaatschappijen en aannemers op de mogelijkheid van lokaal hergebruik. Zo helpt u mee aan een duurzamere aanpak van grondwerken, elke keer opnieuw.

Asbest
We verwijzen ook naar het Vlarema onderafdeling 5.3.8. voor gevallen waarbij openbare werken plaatsvinden en de nutmaatschappijen leidingen buiten gebruik stellen: EMIS Navigator (vito.be) artikel 5.3.8.2

Met behoud van de toepassing van andere wettelijke bepalingen neemt de kabel- en leidingbeheerder die een kabel of leiding definitief buiten dienst stelt volgens afnemende prioriteit, de volgende initiatieven voor het beheer van die kabel of leiding:

  1. ze hergebruikt de kabel of leiding of delen ervan voor het oorspronkelijke doel of voor een ander doel, eventueel op een andere locatie;


    => Niet toegelaten want hergebruik van asbest is verboden

     
  2. ze hergebruikt de onderscheiden stoffen of materialen waaruit die kabel of leiding bestaat;

    => Niet toegelaten want hergebruik van asbest is verboden
     
  3. ze neemt de kabel of leiding weg die zichtbaar is in de opgebroken sleuf en beheert ze vervolgens volgens de regels die gelden voor het beheer van afvalstoffen;

    => Aangewezen
     
  4. ze laat de kabel of leiding ter plaatse nadat ze alle nodige maatregelen heeft genomen om schade en verontreiniging ten gevolge van de kabel of leiding of de aanwezigheid ervan te voorkomen;
  5. ze neemt de kabels en leidingen weg wanneer geen van de vorige initiatieven aangewezen is.

Het bepalen van de te nemen maatregelen en de uitvoering ervan gebeurt met toepassing van de best beschikbare technieken. Daarbij houdt men in het bijzonder rekening met de gevaarlijke eigenschappen van de kabels en leidingen of van de stoffen of materialen waaruit ze bestaan, zowel in eigen beheer als in de onmiddellijke nabijheid.

De kabel- en leidingbeheerder informeert de beheerder van het openbaar domein over de initiatieven en maatregelen die overeenkomstig het eerste lid worden genomen en over de termijn waarbinnen die worden uitgevoerd. De termijn mag, als de kabels en leidingen overeenkomstig het eerste lid, 3° en 5° weggenomen worden, niet meer dan 36 maanden bedragen na het definitief buiten dienst stellen van de kabel of leiding, tenzij de openbaar domeinbeheerder verzoekt de termijn te verlengen.
 

Meer infoPublicaties | Synductis


 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140