Ga terug

Hoe pakt VLABOTEX brownfields aan in een stedelijke omgeving?

Nieuwsbericht · Sep 19, 2023 3:13:00 PM
Plaatsbezoek Vlabotex

In augustus brachten medewerkers van VLABOTEX een bezoek aan enkele saneringswerven. Ze werden vergezeld door partners uit de sector waarmee zij dagelijks samenwerken.

Elke site bevond zich in een andere fase van de bodemsaneringsprocedure: een bestaande brownfield, twee lopende saneringswerven en een (deels) gesaneerde en herontwikkelde site. De rondleiding illustreerde een hoge mate van complexiteit in onderzoeken en saneringswerken op sites die verontreinigd zijn met gechloreerde solventen in een stedelijke omgeving, meestal een droogkuissite. Solventen kunnen zich over grote afstand en tot op grote diepte verspreiden. Hierdoor lopen het verontreinigd bodemvolume en de kosten zeer sterk op. Bovendien geraken tientallen buurtpercelen betrokken, wat voor bijkomende uitdagingen zorgt. 

Dankzij een sectorale aanpak en het fondsenprincipe creëert VLABOTEX een maatschappelijke meerwaarde. De vzw slaagt erin om complexe sites in een stedelijke omgeving op een professionele, haalbare, doelgerichte en kostenefficiënte wijze te saneren. In combinatie met herontwikkeling leidt dit veelal tot een win-winverhaal. Zo werden al vele tientallen brownfields binnen een stedelijke omgeving geherwaardeerd.

VLABOTEX in cijfers 

Het fonds realiseerde intussen al ruim 150 beschrijvende bodemonderzoeken, 100 bodemsaneringsprojecten en 85 opgestarte saneringen. De maatschappelijke meerwaarde bestaat erin dat tegen 2036 meer dan 206 brownfields verspreid over Vlaanderen worden aangepakt en opgeruimd. Eigenaars, gebruikers en exploitanten van (voormalige) droogkuisterreinen kunnen nog tot april 2024 tot VLABOTEX toetreden.  
 

VLABOTEX is een bodemsaneringsorganisatie die in 2007 werd opgericht voor onderzoek en sanering van terreinen die verontreinigd zijn met solventen als gevolg van textielverzorgingsactiviteiten, zoals een droogkuissite. VLABOTEX is een partner van de OVAM bij de aanpak van historische bodemverontreiniging tegen 2036. Vaak gaat het om brownfields. Dit zijn verlaten of onderbenutte terreinen die moeizaam tot herontwikkeling komen omwille van diverse factoren zoals complexiteit, hoge ontwikkelingskosten, onzekerheden ...

 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140