Ga terug

Met het asbestattest naar een asbestveilig Vlaanderen in 2040

Nieuwsbericht · Feb 16, 2022 4:49:00 PM
handen schudden na verkoop woning

Vanaf dit najaar wordt een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Momenteel lopen de goedkeuringsprocedures voor de ministeriële besluiten voor het certificatiereglement, het inspectieprotocol en de retributie. De publicatie wordt nog dit voorjaar verwacht, na verwerking van de adviezen. De verplichting om een asbestattest te hebben bij de verkoop van een pand gaat zeven maanden later in. Dat zal dus waarschijnlijk in het najaar van 2022 zijn. Al vanaf de zomer zal het mogelijk zijn om een asbestattest aan te vragen.

Doelstelling

Een asbestattest wordt vanaf dit najaar dus verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Tegen 2032 wordt die verplichting uitgebreid naar alle gebouweigenaren van een woning of een gebouw ouder dan bouwjaar 2001. Op die manier wil de Vlaamse Regering al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen gebouwd voor 2001 in kaart brengen. Het doel? Asbest in slechte staat opsporen en snel laten verwijderen om zo Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken.

Blijf op de hoogte

Bent u kandidaat -asbestdeskundige inventarisatie, of kandidaat-lesgever van de verplichte opleiding of kandidaat-certificatie-instelling asbest en heeft u vragen rond opleidingen, examens …?

Meer informatie

Hier vindt u alle actuele informatie over het asbestattest.

 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140