Nieuwe codes grondverzet
De minister heeft de codes op 7 augustus 2024 per ministerieel besluit vastgesteld. Het ministerieel besluit en de bijlagen - de vastgestelde codes en standaardprocedure - worden in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
U moet alle aspecten voor de afbakening van de kadastrale werkzone zorgvuldig afwegen. Zowel de afbakening en het gebruik van de bodemmaterialen in de kadastrale werkzone motiveert u grondig in het technisch verslag. U vindt de herziene codes van goede praktijk en de standaardprocedure voor de opmaak van het technisch verslag op onze website.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 22 december 2023 tot wijziging van het VLAREBO-besluit wijzigde de definitie van kadastrale werkzone. Hierdoor is het nodig om de bestaande codes van goede praktijk voor de afbakening van een kadastrale werkzone en voor het gebruik van bodemmaterialen aan te passen, alsook de standaardprocedure voor de opmaak van een technisch verslag. Verder worden in de standaardprocedure voor de opmaak van het technisch enkele materiële vergissingen rechtgezet.
In het advies bij de wijziging van de codes van goede praktijk voor de kadastrale werkzone en het arrest over de uitvoering van de grondwerken aan de Oosterweelverbinding geeft de Raad van State duiding bij de afbakening van en het gebruik van bodemmaterialen binnen een kadastrale werkzone.
In beide documenten benadrukt de Raad van State dat de soortgelijke kenmerken voor de afbakening van de kadastrale werkzone gebaseerd zijn op een combinatie van reeds aanwezige kenmerken en kenmerken in functie van de realisatie. Deze laatste kenmerken gelden voor de toekomstige functie van de gronden binnen het project, de inrichting van het terrein en het toekomstige bestemmingstype.
Bij de afbakening van en het gebruik van bodemmaterialen binnen een kadastrale werkzone houdt u rekening met het bestemmingstype van de gronden. Enerzijds houdt u rekening met de toekomstige bestemming van het terrein, waarmee het gebruik in de praktijk wordt bedoeld. Anderzijds houdt u ook rekening met het bestemmingstype, zoals bepaald door de (verordenende) plannen van aanleg en ruimtelijke uitvoeringsplannen. Hierdoor kunt u een ’toekomstig bestemmingstype‘ enkel begrijpen als een verwijzing naar een (nog in werking te treden) wijziging van die plannen, waardoor u het bestemmingstype niet kunt bepalen bij afwijking van de plannen van aanleg of ruimtelijke uitvoeringsplannen op basis van ‘de toekomstige functie van de gronden’ los van een aankomende planwijziging.
Bij gebruik binnen een kadastrale werkzone houdt u rekening met het bestemmingstype van de ontvangende grond. Voor bodemmaterialen verontreinigd met stoffen waarvoor bodemsaneringsnormen zijn bepaald, volgt dit uit het gegeven dat deze normen worden vastgesteld per bestemmingstype, zodat ook het criterium 80% van de bodemsaneringsnorm verschillend is naargelang het bestemmingstype. Voor bodemmaterialen verontreinigd met stoffen waarvoor (nog) geen bodemsaneringsnormen zijn bepaald volgt dit uit de bij de vereiste risico-evaluatie te gebruiken methodiek. Dit is dezelfde methodiek als deze die wordt gebruikt om per bestemmingstype bodemsaneringsnormen en andere grenswaarden en richtwaarden te bepalen aan de hand van gezondheidsgrenswaarden en de aan de bestemming verbonden blootstellingsrisico’s.
Met de herziening van de codes zijn de verschillende aspecten van de soortelijke kenmerken van gronden meer in detail uitgewerkt en is een methodiek aan de sector aangereikt die daaraan tegemoetkomt. Om de onderdelen van de nieuwe definitie te verduidelijken zijn de volgende elementen uitgewerkt in de code van goede praktijk:
De gewijzigde definitie van kadastrale werkzone in het VLAREBO-besluit treedt op 1 september 2024 in werking.
Op onze website vindt u de herziene codes van goede praktijk en de standaardprocedure voor de opmaak van het technisch verslag. De minister heeft de codes op 7 augustus 2024 per ministerieel besluit vastgesteld. Het ministerieel besluit en de bijlagen (door de minister vastgestelde codes en standaardprocedure) worden in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
In de standaardprocedure voor de opmaak van het technisch verslag vindt u de voornaamste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie geel gemarkeerd.
Bodembeheer
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015/284 458