Ga terug

Renoveren met asbestattest? Goed bezig!

Nieuwsbericht · Feb 8, 2024 9:40:00 AM
Goed Bezig campagne asbestattest

Ben je van plan om je woning of een ander gebouw ouder dan 2001 te renoveren? Dan ben je goed bezig als je vooraf een asbestattest laat opmaken. En als je al een asbestattest hebt, ben je écht keigoed bezig als je een aanvullend onderzoek laat uitvoeren!

Met deze boodschap lanceert de OVAM een campagne om verbouwers te helpen onnodige kosten en gezondheidsrisico’s te vermijden. Want de kans dat je in een gebouw van voor 2001 asbest tegenkomt, bedraagt 70 tot 90%. Daarom beveelt de OVAM aan om niet te starten aan een renovatie zonder een asbestattest met aanvullend onderzoek. 

42.000 renovatieprojecten per jaar
Naar schatting starten er jaarlijks ongeveer 42.000 verbouwprojecten in Vlaanderen. Dat is maar een klein aandeel van de ruim 2,8 miljoen woningen die mogelijk asbest bevatten. In onze Vlaamse gebouwen zit maar liefst 2,3 miljoen ton aan asbesthoudende materialen. De kans is dus groot dat je in een gebouw van voor 2001 met asbest te maken krijgt. Met een asbestattest met aanvullend onderzoek weet je als verbouwer waar je aan begint vóór de renovatiewerken starten.

Asbestattest met aanvullend onderzoek voor renovatie
Het asbestattest is enkel verplicht wanneer je een gebouw van voor 2001 verkoopt. Bij verkoop verloopt de inventarisatie standaard op ‘niet-destructieve’ wijze. Met andere woorden: de asbestdeskundige beschadigt geen wanden of vloeren om ingesloten asbest op te sporen. Voorafgaand aan renovatiewerken gebeurt dat wel tijdens een aanvullend onderzoek. Tijdens dit aanvullend onderzoek controleert de asbestdeskundige de werkzone (de gebouwdelen waar werken uitgevoerd gaan worden). Om zeker te zijn of er in die werkzone asbestmateriaal aanwezig is, verwijdert de asbestdeskundige bedekkende materialen en breekt wanden of vloeren open. En er worden waar nodig meer monsters voor labo-analyses genomen.  

Met een asbestattest met aanvullend onderzoek kan je veilig aan de werken starten. 

Goed bezig! 
In de campagne zien we Jens, Els en Younes aan de slag. Op het eerste zicht zijn ze wel écht niet goed bezig. Of toch? Ja! Want ze zijn niet aan hun renovatie begonnen zonder asbestattest met aanvullend onderzoek. 
Alles over renoveren mét asbestattest vind je op www.ovam.vlaanderen.be/renoveren

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140