Ga terug

Opleiding asbestdeskundige inventarisatie start begin 2022

Nieuwsbericht · Oct 15, 2021 2:21:00 PM
Leraar spreekt groep toe

In de loop van 2022 wordt het verplicht om een asbestattest te hebben als u een woning of een ander gebouw van vóór 2001 wilt verkopen. Vanaf 2032 moet elke eigenaar van een gebouw over een asbestattest beschikken. Om zo’n asbestattest te krijgen, moet u eerst een asbestinventaris laten opstellen door een ‘gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie’. Zo kan de gebouweigenaar zeker zijn dat de asbestdeskundige alle zichtbare asbestmaterialen in het gebouw kan herkennen. Er bestaan immers meer dan 3500 soorten asbesthoudende materialen.

Wat houdt de opleiding in?

Op dit moment zijn er nog geen gecertificeerde asbestdeskundigen. Maar daar komt snel verandering in. Begin 2022 starten de kandidaat-certificatie-instellingen met de opleiding die toekomstige asbestdeskundigen verplicht moeten volgen om een certificaat te behalen.

In de opleiding leer je hoe je asbestverdachte materialen in gebouwen moet inventariseren volgens de richtlijnen van het inspectieprotocol en hoe je informatie kunt invoeren in een webtoepassing van de OVAM. Daar komt heel wat bij kijken. Je moet bijvoorbeeld beschrijven welke materialen asbest bevatten, in welke staat het asbest zich bevindt en wat ermee moet gebeuren. De OVAM heeft die gegevens nodig om een geldig asbestattest uit te reiken.

600 deskundigen nodig

Met de lancering van het asbestattest zal de vraag naar gecertificeerde asbestdeskundigen sterk stijgen. Momenteel telt Vlaanderen zo’n 150 asbestdeskundigen – zonder certificaat dus. In de beginfase zullen we zo’n 200 à 300 deskundigen met een certificaat nodig hebben. In de loop van het volgende jaar schuift dat op naar een 500-tal. Er zullen dus ook nieuwe deskundigen opgeleid moeten worden. We merken dat deze job energie- en preventiedeskundigen aanspreekt, maar ook arbeiders die nu al bezig zijn met asbest.

Meer info

Op asbestinfo.be vindt u meer info over deze verplichte opleiding en waar u ze kunt volgen.

Team pers & communicatie

Woordvoerder