Opnieuw gratis inzameling asbestdaken voor landbouwbedrijven (update)

Goed en minder goed nieuws voor landbouwers die hun asbestdak kosteloos willen laten ophalen: op dinsdag 18 maart lanceerde de OVAM opnieuw een oproep voor landbouwers voor een kosteloze ophaling van hun asbestdak. Echter, in een mum van tijd waren alle 1200 plaatsen voor een ophaling ingenomen. Landbouwers die nog niet konden aanmelden voor dit protocol maar dit graag nog doen in de toekomst, laten best hun contactgegevens achter via het contactformulier op de website.
Uit cijfers van de OVAM blijkt dat nog maar 26 % van de landbouwbedrijven asbestveilig is. Bijgevolg zijn niet alleen land- en tuinbouwers vragende partij om hun asbestdak kosteloos te laten ophalen, ook de Vlaamse Regering kiest er met het versterkt actieplan asbestafbouw (2023) voor om de ondersteuning in de sector verder te zetten. En dus contracteerde de OVAM in 2025 opnieuw een inzamelaar om bij 1200 extra landbouwers het asbestdak op te halen.
De OVAM en de sectorpartners ABS, Boerenbond en VAC moedigden ook nu alle land- en tuinbouwers aan om gebruik te maken van de 1200 extra ophalingen waarop ze gratis kunnen intekenen. En met groot succes. Alle bijkomende 1200 plaatsen zijn intussen ingenomen.
Inplannen, verwijderen en laten ophalen
De landbouwers staan zelf of met een dakwerker in voor het verwijderen van het oude asbestdak. Na aanmelding hebben de landbouwers één jaar de tijd om de ophaling in te plannen. De inzamelaar brengt het asbestafval naar een vergunde stortplaats. De aangemelde landbouwers krijgen van de OVAM alle informatie voor een veilige verwijdering. Zo helpen we de sector versneld asbestveilige landbouwgebouwen te realiseren.
De sector in cijfers
Sinds de start van het sectorprotocol lieten al 2716 landbouwers hun asbestdak ophalen en nog 820 staan op de planning. De sector verwijderde sinds de opstart van het sectorprotocol al 1 730 836 m² asbestdaken. Een oppervlakte die overeenkomt met 223 voetbalvelden. De meeste landbouwers renoveren (77 %), een minderheid gaat voor sloop (10 %) of herbouw (13 %). Bij renovatie en herbouw kunnen landbouwers voor het nieuwe dak vaak ook gebruik maken van VLIF-ondersteuning en de Fluvius-premie voor de plaatsing van zonnepanelen op niet-verwarmde ruimtes.
Aanmelden kan helaas niet meer
Bent u landbouwer en wil u ook uw asbestdak laten ophalen? Aanmelden kan helaas niet meer.
Heeft u nog niet kunnen aanmelden voor dit protocol maar wilt u dit graag nog doen in de toekomst, laat dan uw contactgegevens achter via dit contactformulier. Zo blijft u op de hoogte van volgende oproepen in het kader van het landbouwprotocol.
Team pers & communicatie
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015284140