Ga terug

OVAM deelt kennis en expertise op PFAS-event

Nieuwsbericht · Feb 21, 2024 3:48:00 PM
PFAS-event 2024

Er stond een waaier aan diverse PFAS-gerelateerde thema’s op het programma, zoals de aanpak aan de bron, duurzame alternatieven, monitoring en de verwerking van PFAS-houdende afvalstromen. We zetten de sessies met de OVAM-experts even op een rij. 

Dag 1: van preventie tot ‘de vervuiler betaalt’

Op dag één was Victor Dries aan zet in de sessie ‘Preventie en substitutie’ van PFAS. Hij besprak er samen met experten welke duurzame alternatieven er voor PFAS in ontwikkeling zijn, aan welke voorwaarden die alternatieven moeten voldoen, en hoe innovatie en kennisdeling versneld kunnen worden. In de volgende sessie ‘Innovatieve monitoringstechnieken’ presenteerde Laetitia Six resultaten en verworven inzichten op het vlak van onder meer non-target analysis, suspect screening en fingerprinting voor PFAS-monitoring in bodems. 

Om de eerste dag af te sluiten, organiseerde de OVAM een sessie rond het principe ‘De vervuiler betaalt’. In deze sessie verkenden sprekers van o.a. ChemSec, het kabinet van minister Zuhal Demir, de Europese Commissie, Deloitte en VMM de mogelijkheid om de verantwoordelijkheid van de PFAS-vervuiling bij de producent te leggen in plaats van bij de vervuiler.

Dag 2: van lancering KIS tot bedrijfsbezoeken

Op de tweede dag stond de lancering van KIS (Kenniscentrum innovatieve saneringstechnieken) centraal. Werner Annaert, administrateur-generaal van de OVAM, benadrukte samen met de andere oprichters hoe KIS ervaring en kennis wil bundelen om innovatie in de sanering van vervuilde bodems, water en lucht te versnellen door te kijken naar technische, economische én sociale aspecten. Tijdens de aankondiging werd ook een eerste oproep voor projectvoorstellen voor de aanpak van de PFAS-problematiek gelanceerd. 

Bodemverontreiniging met PFAS is een grote uitdaging wegens de specifieke eigenschappen. Johan Ceenaeme, Griet Van Gestel en Katrien Van de Wiele bespraken in een sessie strategieën om potentieel met PFAS verontreinigde locaties te inventariseren en debatteerden over de aanpak om verontreinigde locaties te saneren. 

Ook de rol van afval en in het bijzonder van recyclaten mocht niet onderbelicht blijven op het PFAS-event. Peter Loncke en Victor Dries bespraken welke afvalstromen en bij uitbreiding recyclaten onder druk komen te staan door de huidige PFAS-normen, en hoe er door zuiverings- of sorteertechnieken toch mee kan worden omgegaan. 

De deelnemers sloten de tweedaagse af met boeiende bedrijfsbezoeken. Ze kregen een blik achter de schermen bij Indaver (thermische behandeling van PFAS-houdend afval), GRC Kallo (grondwasinstallatie) en Lantis (grondwaterzuivering Oosterweelwerken).

Alle presentaties en sfeerbeelden zijn beschikbaar op de website van het event.
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140