Ga terug

OVAM draait volop mee in Europees PARC-project

Nieuwsbericht · Jan 19, 2024 9:57:00 AM
Logo PARC

Het doel van PARC is de Europese onderzoeks- en innovatiecapaciteit voor chemische risicobeoordeling te consolideren en te versterken om zo de menselijke gezondheid en het milieu beter te beschermen in de toekomst. Met 200 deelnemende organisaties uit heel Europa, waaronder drie Europese agentschappen, en een totaal budget van ruim 400 miljoen euro is PARC één van de grootste projecten in zijn soort. PARC heeft een looptijd van zeven jaar. 

Prioriteringstool om monitoringmiddelen gericht in te zetten

De OVAM ontwikkelde een conceptueel framework om een prioriteringsstap – die bepaalt hoe de beschikbare middelen gericht worden ingezet – op een flexibele, transparante en reproduceerbare manier te kunnen doen. Door het grote aantal (potentieel) zorgwekkende chemische stoffen die in het milieu voorkomen, is de prioriteringsstap een belangrijk instrument. De tool zal bestaan uit een grote database met gegevens over alle chemische stoffen (toxicologie, fysicochemische eigenschappen, gebruik, info over persistentie, meetgegevens …) waarin men op basis van de vooropgestelde onderzoeksvraag op relevante chemische stoffen kan filteren en ze rangschikken naar belangrijkheid. 

Meten in het milieu

In het eerste jaar werd een driejarig proefproject gelanceerd om de workflow van milieumonitoring te testen en te valideren zodat het een model kan worden voor toekomstige monitoringcampagnes.
 
Voor PFAS werden twee studies gedefinieerd waar de OVAM als projectleider aan meewerkt en data voor aanlevert:

  • Ontwikkeling van een Europese PFAS-‘baseline’. Die studie wil de vraag beantwoorden wat de antropogene achtergrondconcentraties zijn na decennialang gebruik van PFAS voor verschillende milieucompartimenten en bij een ander landgebruik (stedelijk, landelijk …). Die baseline zal zo mogelijk maken om de effectiviteit van (toekomstige) beleidsmaatregelen (bv. PFAS-restrictie) te evalueren. De studie vertrekt van bestaande meetgegevens zoals beschikbaar in onder meer de PFAS-verkenner en beleidsstudies van de OVAM. 
     
  • Casestudies om de verspreiding van PFAS in het milieu beter te begrijpen. Hier wordt de data van PFAS-gecontamineerde sites gebruikt om meer inzicht te krijgen in het transport van PFAS van bodem naar grondwater en in oppervlaktewater, alsook in het gedrag van PFAS en PFAS-precursoren. Naast de traditionele targetanalyse wordt ook ingezet op analyse met innovatieve technieken.

Met de EDC-monitoringcampagne wordt een grootschalige meetcampagne gelanceerd waarbij de resultaten van chemische analyse (target en suspect screening) worden gecombineerd met resultaten van in vitro biologische testen (indicatie voor hormoonverstorende eigenschappen). Beide analysemethoden moeten elkaar aanvullen en het zo mogelijk maken om geobserveerde hormoonverstorende activiteiten te koppelen aan het voorkomen van chemische stoffen in het milieu. De OVAM werkt samen met andere Vlaamse partners aan de staalname in Vlaanderen. 

Lees meer op de website van het PARC-initiatief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in PARC, abonneer u dan zeker op de PARC-nieuwsbrief.
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140