Ga terug

OVAM schrijft mee aan wiskundig model om de recyclage-coëfficiënt voor chemische recyclage te bepalen

Nieuwsbericht · Mar 8, 2023 1:35:00 PM
Cover JRC rapport

De recyclage-efficiëntie bepalen voor chemische recyclage is een complex probleem waarvoor geen uniforme regels bestaan. Het is gebruikelijk dat in dergelijk proces zowel kunststofafval als niet-hernieuwbare fossiele grondstoffen (zoals aardgas en -olie), verwerkt worden tot grondstoffen voor nieuwe kunststoffen en brandstoffen. Hierdoor is het niet altijd duidelijk hoeveel van het toegevoegde kunststofafval omgezet wordt in nieuwe kunststoffen en dus effectief gerecycleerd wordt. Duidelijke en eenduidige Europese regels hierover zijn cruciaal voor de chemische sector om de nodige investeringen te maken in deze nieuwe technologieën.

In een nauwe samenwerking met het Joint Research Center van de Europese Commissie (JRC), heeft het kunststoffenteam van de OVAM een wiskundig model opgesteld om de recyclage-efficiëntie van dergelijke processen te bepalen. Het model werd gepubliceerd in het JRC onderzoeksrapport “Towards a better definition and calculation of recycling”

Met dit document bieden we een wetenschappelijke basis waarmee de Europese Commissie aan de slag kan gaan om Europese regels op te stellen voor het bepalen van de recyclage-efficiëntie. We zijn trots op deze samenwerking met het JRC en hopen dat het model bijdraagt aan een uniforme en efficiënte aanpak van chemische recyclage.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140