Ga terug

OVAM werkt mee aan overgang naar Europese circulaire kunststofeconomie

Nieuwsbericht · Jan 19, 2022 4:48:00 PM
logo onderzoeksproject Creator

De OVAM is een actieve partner in het onderzoeksproject CREAToR, een Europese samenwerking tussen 17 partners uit industrie, onderzoekswereld en publieke instellingen uit 7 verschillende lidstaten. Het project heeft als doel nieuwe technieken te ontwikkelen om schadelijke, reeds verboden brandvertragers uit kunststofafval te verwijderen.

Om te voorkomen dat bepaalde kunststofhoudende producten, zoals isolatiemateriaal, elektronica of auto’s, vlam zouden vatten, worden chemische additieven toegevoegd aan de kunststof. In het verleden werden hiervoor stoffen gebruikt die schadelijk bleken voor mens en milieu. De Europese Unie verbood deze stoffen in nieuwe producten, maar ze blijven wel aanwezig in onze afgedankte spullen, wat recyclage bemoeilijkt. Met dit project trachten we het kunststofafval uit te zuiveren, zodat we het toch nog kunnen recycleren en opnieuw in de materiaalkringloop kunnen brengen.

Beleidsaanbevelingen voor een circulaire kunststofeconomie

In samenwerking met vier andere Horizon 2020 projecten, heeft CREAToR nu een gezamenlijke beleidsbrief gepubliceerd over de uitdagingen van de transitie naar een Europese circulaire kunststofeconomie en een aantal beleidsaanbevelingen geformuleerd om deze weg te werken. Zo bestaan er momenteel nog geen eenduidige Europese criteria over wanneer afval terug gezien wordt als een product, bemoeilijken Europese regels rond transport van afval over de grenzen heen internationaal recyclage-onderzoek en bestaat er nog te weinig kennis over de mogelijke toepassingen van kunststofrecyclaat.

Meer info

Lees al de beleidsaanbevelingen in onze beleidsbrief.

CREAToR wordt gefinancierd door het Horizon 2020 programma van de  Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 820477

Team pers & communicatie

Woordvoerder