PLANTS: hoe haalbaar is fytoremediatie?
De universiteit Hasselt en de universiteit Antwerpen starten in samenwerking met de OVAM en het Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken (KIS vzw) het PLANTS-project.
PLANTS, wat staat voor PFAS Land Treatment Solution, heeft in een eerste fase als doel een reeks onderzoeksvragen te beantwoorden door fytoremediatie-experimenten uit te voeren in zowel gecontroleerde als natuurlijke veldomstandigheden:
- Wat zijn de fysiologische, morfologische en genetische factoren die leiden tot verschillen tussen plantensoorten en -cultivars bij de opname van PFAS?
- Hoe beïnvloeden bodemparameters de opname en beschikbaarheid van PFAS in planten?
- Waar in specifieke plantensoorten bevinden PFAS-verbindingen zich en in hoeverre kunnen we een massabalans opstellen?
- Voor welke PFAS-verbindingen is fytoremediatie een haalbare oplossing, rekening houdend met de opname- en afbraakprocessen in de plant?
De antwoorden op deze vragen moeten inzichten geven over de haalbaarheid van fytoremediatie of fytomanagement (maaibeheer) op landbouwgronden in Zwijndrecht en het natuurgebied Blokkersdijk.
In een volgende fase zal PLANTS de inzichten over PFAS-bioaccumulatie in laboratoriumomstandigheden vertalen naar de praktijk. Dit omvat het onderzoeken van technologische implicaties (zoals opschaling en verwerking van biomassa), economische evaluaties (zoals bedrijfsmodellen) en sociale acceptatie. Methoden voor het verwerken van PFAS-verontreinigde plantbiomassa worden vergeleken met de huidige standaard: verbranding bij hoge temperaturen. Als de biomassa bruikbaar blijkt, wordt de economische haalbaarheid en het valorisatiepotentieel onderzocht. Ook sociale acceptatie en publieke steun worden meegenomen in het proces.
Het project heeft een geplande looptijd van vier jaar en wordt gefinancierd door de OVAM.
Team pers & communicatie
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015284140