Ga terug

Tribunestunt tijdens BK wielrennen vraagt aandacht voor bodem in Vlaanderen en bodemkwaliteit.be

Nieuwsbericht · Jun 21, 2024 4:58:00 PM
Tribunestunt BK wielrennen vraagt aandacht voor bodem in Vlaanderen en bodemkwaliteit.be

Met een stunt tijdens het BK wielrennen in Zottegem dit weekend geven we het startschot voor de tweede golf van onze campagne bodemkwaliteit.be. Langs het circuit plaatsten we een tribune, met de rug naar het parcours gericht. Met die omgekeerde opstelling vestigen we de aandacht op het veld naast de weg en geven we de bodem de aandacht die het verdient.

Die bodem is onze aandacht meer dan waard. Een gezonde bodem zorgt voor veilig voedsel, zuiver drinkwater, biodiversiteit en biedt bescherming tegen extreem weer. Een enquête die we in 2023 bij duizend Vlamingen hielden, onthulde dat de helft van de respondenten nooit had stilgestaan bij de kwaliteit van de bodem, maar dat ze wel vragende partij waren om hierover meer informatie te ontvangen. Daarom lanceerden we in december 2023 bodemkwaliteit.be, een campagne die de Vlaming de weg wees naar de beschikbare bodeminformatie in Vlaanderen. De website beantwoordt duidelijk aan een nood bij de Vlaming, want op zes maand tijd werden maar liefst 324.000 bevragingen geregistreerd. 

Om de Vlaming nog meer ‘bodemwijs’ te maken, volgt nu de tweede golf van de campagne. Met de start van de sportzomer zijn alle ogen gericht op de sportvelden, maar ook de grond ernaast verdient onze aandacht. De tribunestunt nodigt alvast iedereen uit om dit weekend niet enkel van het wielerspektakel te genieten, maar ook om na te denken over de bodemkwaliteit.

Nog geen check gedaan van de bodem in jouw omgeving? Surf naar bodemkwaliteit.be en bekijk via de interactieve kaart de bodemkwaliteit van het park, je buurt, een bedrijf, je tuin, … Wil je weten welke info er over een grond beschikbaar is, dan kan je inloggen met je identiteitskaart of via itsme. De kwaliteit van de bodem van privégronden kan GDPR-gewijs alleen de eigenaar bekijken, de bodemkwaliteit van openbaar domein kan iedere burger opzoeken. 

Ontdek zelf hoe het gesteld is met de grond in Vlaanderen en in jouw buurt door een kijkje te nemen op www.bodemkwaliteit.be. Het is een kleine stap die kan leiden tot een grotere bewustwording en betere zorg voor de bodem waarop we leven, sporten en bouwen.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140