Ga terug

Vernieuwde bevraging inzameling zwerfvuil voor lokale besturen

Nieuwsbericht · Jun 6, 2023 12:13:00 PM
Zwerfvuil in Mechelen

De zwerfvuilproblematiek is de wereld nog niet uit, zo blijkt nog maar eens uit de burgerbevraging van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Minstens een derde van de Vlamingen ergert zich namelijk aan zwerfvuil.

Om die zwerfvuilproblemen te doen dalen, formuleerde de OVAM in het Lokaal Materialenplan 2023 – 2030 concrete doelstellingen rond het verminderen van zwerfvuil. Zo moet de totale hoeveelheid opgeruimd zwerfvuil met 20 % dalen tussen dit jaar (2023) en 2030. Ook het aantal stuks zwerfvuil per oppervlakte mag niet stijgen of moet met 20 % dalen in diezelfde periode.
 
Om zicht te krijgen op de hoeveelheden zwerfvuil die opgeruimd worden, zal vanaf 2024 het melden van de hoeveelheden zwerfvuil en afval uit straatvuilnisbakken ingezameld in het voorgaande jaar verplicht zijn voor alle lokale besturen. Daarvoor start de OVAM de bevraging 'Inzameling Zwerfvuil en Afval uit Straatvuilnisbakken'.

Om alle lokale besturen bij dit proces te begeleiden, werd een handleiding opgesteld die aangeeft welke gegevens ze moeten inzamelen. Ook start de OVAM met een begeleidingstraject met nieuwsbrieven, FAQ’s en gezamenlijke informatie- of opleidingsmomenten (fysiek en online).

De OVAM wilt dat elke gemeente ‘mee’ is, dus bent u of kent u de verantwoordelijke voor de zwerfvuilopruiming in uw gemeente? Dan vindt u hier alvast meer tips en praktische informatie!
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140