Wereldbodemdag blog - Bodemzorgers in de kijker
De bodemsector in Vlaanderen is een van de meest innovatieve sectoren, waar nieuwe wetenschappelijke inzichten en milieukundige vraagstukken de bodemexperten telkens opnieuw uitdagen om met nieuwe oplossingen te komen. In de volledige bodemindustrie zijn 1.800 Vlamingen fulltime aan de slag voor de Vlaamse bodem - in labo’s, bij erkende bodemsaneerders, bij boorbedrijven, bij de OVAM en overheidsorganisaties. Bovendien zijn er nog heel wat milieukundigen, toxicologen, geologen, regelmatig met de thematiek bezig zijn. Is de job van bodemzorger een roeping? Zaten bodemexperten als kind al met hun handen in de grond? En wat spreekt hen toch zo aan in die ‘bruine klodder’? We vragen het aan vier jonge bodemzorgers.
Laat ons beginnen bij het begin: was bodemexpert jullie droomjob als kind?
Romy: (lacht) Niet onmiddellijk, maar ik was wel het clichébeeld van het kind met een stenenverzameling dat later geologie ging studeren. Ik had natuurlijk geen besef van wat er exact onder de grond zat, maar was wel geïnteresseerd om onder mijn eigen voeten te kijken.
Cuinera: Bij mij groeide het meer vanuit een algemene interesse in de wereld. Het samenspel van water, lucht, bodem, dieren en hoe dat allemaal samen één, ingenieus geheel vormt, was – en is – wat mij echt interesseert. Daardoor ben ik doorheen de jaren meer en meer natuurdocumentaires beginnen kijken. Deze wisten me telkens te raken. Het maakte mij niet echt veel uit of het nu specifiek bodem was of lucht of water, het interesseert me allemaal.
Wat bracht jullie dan uiteindelijk toch naar de bodemsector?
Melina: Ik begon mijn carrière eigenlijk ver weg van de bodemsector, met studies in internationaal ondernemen en literatuur. Na mijn opleiding kwam ik heel toevallig in een labo terecht als tijdelijke medewerker en daar groeide mijn interesse in de bodemdossiers. Zo maakte ik toen de switch en doe ik nu in avondonderwijs wel milieuwetenschappen.
Cuinera: Ik ben na mijn studies wel onmiddellijk bij de OVAM en in de bodemsector terechtgekomen. Mijn thesis ging over afvalverbranding en de ruimtelijke situering van verbrandingsovens. Toen er een vacature gepost werd in verband met de ruimtelijke herontwikkeling en aanpak van stortplaatsen, waagde ik mijn kans! Nu krijg ik ook de kans om mee te werken aan belangrijke beleidsdossiers, zoals informatie-ontsluiting.
Romy: Na mijn studie in geologie kwam ik direct met mijn eerste job in het veld van PFAS terecht. Ik startte met kleine (verkennende) bodemonderzoeken. Na 1,5 jaar werk ik ondertussen al mee aan grote (beschrijvende) PFAS onderzoeken o.a. op brandweersites. Het leuke aan de bodemsector voor mij is dat het één van de weinige jobs is waar ik mij nog echt wetenschapper voel. Mijn nieuwsgierigheid wordt constant getriggerd. Ik analyseer resultaten van onderzoeken en volg de laatste wetenschappelijke bevindingen rond PFAS op, terwijl ik tegelijk ook on-site praat met buurtbewoners en partners.
Waarom vinden jullie bodem zo belangrijk?
Romy: Met de klimaatverandering zien we hoe cruciaal de rol van bodem is. Het is essentieel voor de stabiliteit van onze infrastructuur en landbouw.
Arnout: Bodem is net zo fundamenteel als water en lucht. Het is de basis waarop we leven en de grondslag van onze voedselproductie. Met de recente overstromingen in ons land en de droogte in de zomer zien we hoe belangrijk het is om de bodem zijn werk te laten doen als ‘spons’.
Stel dat ik in de bodemsector wil werken, wat kan ik dan verwachten aan takenpakket?
Melina: Geen dag is hetzelfde. Soms lees ik dossiers, andere dagen heb ik meetings met projectontwikkelaars over herontwikkelingsprojecten.
Cuinera: We geven Vlaanderen echt wel mee vorm. Ik ben trots op mijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van bodemgerelateerde instrumenten en projecten, zoals bijvoorbeeld de bebossing van stortplaatsen of de samenwerking met Databank Ondergrond Vlaanderen. Het is geweldig om te zien hoe we de richting van beleid en praktijk kunnen beïnvloeden.
Melina: Klopt, het is nu al fascinerend om te zien hoe we samen met projectontwikkelaars die brownfields een tweede leven geven.
Arnout: Het is een heel gevarieerde job, je komt op veel verschillende plaatsen en elk project is anders. Communicatie is een groot deel van mijn werk, vooral nu na de PFOS/PFAS-crisis. Ik werk nauw samen met particulieren en professionals, waarbij ik veel rapporten lees en samenwerk om tot positieve resultaten te komen.
Arnout: Bodem zal altijd relevant blijven, vooral in Vlaanderen, dat klein maar industrieel dichtbevolkt is. We staan voor grote uitdagingen, maar zijn enthousiast om deze aan te gaan en een positieve impact te maken.
Cuinera Isenborghs
Studie: Bachelor in de Geografie, Master Duurzame Ontwikkeling en Ecologie en Master Natuurwetenschappen.
Huidige rol: Beleidsmedewerker bij OVAM, met een focus op duurzaam voorraadbeheer van oude stortplaatsen en informatiebeheer.
Romy Hofmans
Studie: Master Geologie
Huidige rol: Projectmanager bij RSK Benelux, gespecialiseerd in PFAS.
Arnout Laureys
Studie: Master chemie met minor in Milieuchemie
Huidige rol: Dossierbeheerder bij de OVAM, met een focus op bodemonderzoeken bij particulieren.
Melina De Coninck
Studie: Internationaal Ondernemen, Taal- en Letterkunde en Marketing.
Eerste baan: Technical Support Engineer in een labo, nu in avondstudie milieuwetenschappen.
Huidige rol: Dossierbeheerder bij de OVAM, met een focus op co-financiering en brownfield-projecten.
Ontdek hoe we werken aan een gezonde en duurzame bodem in onze video of onze whitepaper 'Op verkenning onder de grond: de bodem doet meer dan je denkt!'.
Team pers & communicatie
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015284140