Ga terug

Wijziging Bodemdecreet ‘quick wins’ definitief goedgekeurd

Nieuwsbericht · Sep 18, 2024 9:42:00 AM
Duim bodem

Het Vlaams Parlement keurde op 9 mei de wijziging Bodemdecreet ‘quick wins’ goed. De meeste bepalingen werden op 22 juni 2024 van kracht. Enkele opvallende principes zijn: 

Verdere digitale ontsluiting van bodeminformatie

Er bestaat een grote vraag om de bodeminformatie waarover de OVAM beschikt nog beter en ruimer toegankelijk te maken. Om hieraan tegemoet te komen, voorziet het decreet in de volgende instrumenten: de bodemverontreinigingsverkenner en de bodemverontreinigingsfiches. De verkenner en de fiches verstrekken bodeminformatie en bodemdata uit het Grondeninformatieregister en informatie over het zorgzaam beheer van bodems, in digitale vorm. Op die manier kan men op een gebruiksvriendelijke manier kennis nemen van beschikbare relevante bodeminformatie over gronden in de leefomgeving. Het decreet voorziet daarbij ook in een transparante regeling voor de bescherming van persoonsgegevens van natuurlijke personen in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. 

Versterking van het ‘de vervuiler betaalt’-beginsel

Het gewijzigd decreet scherpt ook het ‘de vervuiler betaalt’-beginsel in het Bodemdecreet verder aan om tegemoet te komen aan de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie PFOS. Dit gebeurt door de volgende maatregelen:

  1. De OVAM krijgt in het Bodemdecreet de bevoegdheid om de saneringsplichtige te verplichten een financiële zekerheid te stellen om de uitvoering van zijn wettelijke saneringsplicht (bodemsanering) te waarborgen. Dit instrument is sinds 22 juni toepasbaar op lopende saneringsdossiers;
     
  2. De OVAM kan de veroorzaker van de verontreiniging of zijn rechtsopvolger(s) verplichten om de bodemsanering uit te voeren, ook al is die vervuiler niet langer de exploitant, gebruiker of eigenaar van de grond;
     
  3. Het aangepaste decreet wijzigt de saneringsplichtregeling voor de sanering van waterbodems waarbij een diffuse en een toewijsbare verontreiniging zich hebben vermengd. Voor dat geval voorziet het decreet in een gezamenlijke saneringsplicht voor de beheerder van de verontreinigde waterbodem en de vervuiler, waarbij de kostenverdeling gebeurt op basis van een verdeelsleutel die de OVAM vaststelt.

Waarborgen van de kwaliteit van de erkende bodemsaneringsdeskundigen

De audits worden opgesplitst in technische audits en procesaudits, waarbij de erkende bodemsaneringsdeskundige zelf instaat voor zijn procesaudit, via een onafhankelijke externe controle die beschikt over de nodige expertise in de audit van kwaliteitszorgsystemen. De erkende bodemsaneringsdeskundige moet door middel van een goedgekeurd auditverslag aantonen dat hij de procesaudit heeft uitgevoerd. De technische audit blijft in het beheer van de OVAM. Aan de hand van concrete onderzoeksrapporten wordt tijdens de technische audit geëvalueerd hoe eindproducten tot stand komen. 

Deze wijzigingsbepaling rond de audit van deskundigen zal pas van kracht worden als de uitvoeringsbepalingen zijn uitgewerkt.
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140