Ga terug

20 jaar grondverzetsregeling

Nieuwsbericht · Jun 19, 2024 10:18:00 AM
grondverzet

De regelgeving van het grondverzet legt vast hoe, bijvoorbeeld bij de bouw van een woning, moet worden omgegaan met de uitgegraven grond, zowel op de plaats van de ontgraving en de eindbestemming als tijdens het transport. Grondbank vzw staat in voor de opvolging en traceerbaarheid van de grondstromen in het Vlaamse Gewest. De OVAM fungeert als toezichthouder.

Terug- en vooruitblik

Tijdens het jubileumfeest van de Grondbank op 7 mei 2024 bespraken sprekers uit verschillende regio’s (o.m. Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Engeland) de evolutie van de grondverzetsregeling en de impact ervan op milieu en samenleving.

Ook de toekomst van het grondverzetsbeleid en duurzaamheid stond centraal: welke ontwikkelingen en uitdagingen staan ons de komende jaren te wachten? De nadruk lag op het ontwikkelen van indicatoren voor integrale bodemkwaliteit (zoals bijvoorbeeld in Brussel en Wallonië) en op de toenemende rol van regeneratieve bodemzorg. 

Erkenning voor het werk van de OVAM

Onder meer Werner Annaert, administrateur-generaal van de OVAM, en Bernard Vanheusden, rector van UHasselt en voorzitter van de Grondbank, benadrukten in hun toespraak de bijdragen en successen van de Grondbank in de afgelopen twee decennia. Ook werden drie personen in de bloemetjes gezet voor hun bijdrage aan het grondverzetsbeleid: Dirk Dedecker van de OVAM, Astrid Van Vosselen van Mobiliteit en Openbare Werken en Elisa Vermeulen van Ossiado bv. Zij ontvingen de oorkonde ‘Kwaliteitsreglement voor betrouwbaar en deskundig partnership’ als erkenning voor hun toewijding en prestaties. 

Bekijk hier de aftermovie: 20 jaar Grondverzet 
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140