Ga terug

20 jaar MOS – duurzame scholen, straffe scholen

Nieuwsbericht · Apr 20, 2022 12:00:00 PM
Logo 20 jaar MOS

‘MOS – duurzame scholen, straffe scholen’ bestaat 20 jaar. Dat succes is te danken aan iedereen die op en rond de scholen aan de MOS-kar trekt: leerkrachten, directies, leerlingen, buurtbewoners, duurzaamheidsambtenaren, partnerorganisaties, waaronder de OVAM, ... Met een MOS-community van meer dan 2500 scholen (vestigingen) krijgen milieuzorg en duurzaamheid een stevige voet aan de grond in het Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse schoollandschap.

Wat is MOS?

‘MOS – duurzame scholen, straffe scholen’ is een samenwerking tussen het Departement Omgeving, de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie en richt zich tot Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse kleuter-, lagere en secundaire scholen. Het werd in 2001 opgestart onder de naam ‘Milieuzorg Op School’ met als doel een milieuzorgsysteem voor Vlaamse scholen uit te werken. 

Vandaag helpt MOS om van scholen een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken. De focus ligt op educatie voor duurzame ontwikkeling en omgang met lokale en globale duurzaamheidsvraagstukken. Vanaf 2020 worden ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) en het Global Action Programme for Sustainable Development (GAP) meegenomen. 
 

Vaste partner

De OVAM is al heel wat jaren een vaste en trouwe partner van MOS en het EDO-team van het Departement Omgeving (Educatie Duurzame Ontwikkeling). 

Afval en duurzaam materialenbeleid was een belangrijk en essentieel thema bij de opstart van het milieubeleid op school. Er werden tal van leidraden, informatie en inspiratiegidsen en lespakketten opgemaakt voor de diverse niveaus van het onderwijs en het schoolbeleid.   

In een latere fase en tot op heden werkt de OVAM inhoudelijk mee aan communicatiecampagnes en –acties voor het schoolteam en leerkrachten voor de thema’s afval- en materialenbeleid en circulaire economie  

Sinds 2020 zet MOS het thema afval en preventie terug in de kijker door de campagne MissieMinder, met ieder jaar een nieuwe thema met focus op afvalvermindering en duurzame consumptie. 

Dank aan alle MOSsers

Op www.mosvlaanderen.be/20jaar leest u de historiek van 20 jaar MOS, uitleg over de podcastreeks MOSterdPod en de bedankingscampagne. Want MOS wil graag iedereen bedanken die ‘MOSt’ of ‘geMOSt’ heeft. Op de website vindt u leuke kaartjes en gifs waarmee u straffe MOSsers in de bloemen kunt zetten. Wilt u ook een steentje bijdragen? Dat kan door de podcastreeks en bedankingscampagne mee bekend te maken. 

Kent u zelf scholen of mensen die een aanmoediging verdienen? Bezorg hen dan een kaartje of een gif. Of bedenk een andere leuke manier om hen te bedanken. En er is meer: als u over zo’n bedanking een post op de sociale media plaatst met #BedanktomteMOSsen en de vermelding van de school en gemeente, dan komt die school in aanmerking voor een leuke prijs. 


#BedanktomteMOSsen 🙏

Beluister de podcastreeks MOSterdPOD

De podcastreeks MOSterdPod bevat vier afleveringen over duurzaamheidseducatie. U kunt ze beluisteren via www.mosvlaanderen.be en verschillende podcastkanalen.  
 

Team pers & communicatie

Woordvoerder