Ga terug

20ste Dag van Kringwinkel wordt uitgebreid tot een hele week

Nieuwsbericht · Oct 19, 2021 12:10:00 PM
Sfeerbeeld kringwinkel

Van zaterdag 16 tot en met zaterdag 23 oktober vieren we de Week van De Kringwinkel. Naar aanleiding van de 20ste editie werd de traditionele Dag van de Kringwinkel uitgebreid tot een hele week. Tijdens deze ‘feestweek’, waarin opnieuw heel wat extra activiteiten gepland staan, maken de Kringwinkels ook hun jaarcijfers van 2020 en ambities voor de komende jaren bekend.

4,5 kg goederen per Vlaming hergebruikt in 2020

Kringwinkelen blijft populair, zelfs tijdens corona. Vorig jaar kregen maar liefst 30 071 ton goederen een tweede leven via verkoop in de Vlaamse Kringwinkels. Dat betekent dat elke Vlaming vorig jaar gemiddeld 4,5 kg meubelen, elektrotoestellen, kledij, vrijetijdsspullen,… heeft hergebruikt. Het is net iets minder dan de 36 732 ton in 2019, maar nog steeds een verrassend positief resultaat, als je weet dat de Kringwinkels in 2020 noodgedwongen een hele tijd gesloten waren. 

Eind 2020 telde de sector 163 fysieke verkooppunten waarvan 134 klassieke winkels met een ruim en gevarieerd gamma en 29 nichewinkels, zoals boetieks en kiloshops. Alles samen waren in 2020 meer dan 5800 medewerkers aan de slag in de Kringwinkels. 72 % van hen in een statuut van sociale tewerkstelling. Op die manier biedt De Kringwinkel perspectief aan mensen die om één of andere reden uit de boot vallen op de gewone arbeidsmarkt.

De door de OVAM erkende kringloopcentra in Vlaanderen vind je onder de naam kringloopcentrum, kringloopwinkel of de merknaam de Kringwinkel.

Top vijf van meest verkochte goederen in 2020

  1. Meubelen (39%): 11 400 ton
  2. Vrije tijd (18%): 5200 ton
  3. Huisraad (14%): 4000 ton
  4. Textiel (11%): 3100 ton
  5. Doe-het-zelf (6%): 1800 ton
     

Focus op textiel

Het draagvlak voor duurzaam consumeren is groter dan ooit tevoren. En dat merken de Kringwinkels elke dag. Toch staat de sector de komende jaren voor heel wat belangrijke uitdagingen. Vooral op vlak van textiel staan immers heel wat veranderingen op til.

Onder impuls van de Europese Green Deal, wordt – terecht – op zowat alle beleidsniveaus heel hard ingezet op het verder verduurzamen van de textielsector. Dit biedt heel wat kansen voor de Kringwinkels en bij uitbreiding de bredere hergebruiksector voor kleding. Belangrijke voorwaarde is echter dat het maximaal verlengen van de levensduur van kledij ten allen tijde centraal staat. Hergebruik moet hierbij dus absoluut de voorkeur krijgen op recyclage. En net daar wringt mogelijk het schoentje. Steeds vaker duiken initiatieven op waarbij oude kledij wordt ingezameld in functie van recyclage. Kledij die vaak nog een tweede of derde leven kan doorlopen.

Team pers & communicatie

Woordvoerder