Ga terug

Informele stakeholderdialoog over internationaal instrument tegen plasticvervuiling

Nieuwsbericht · Apr 6, 2023 4:16:00 PM
Visual save the date stakeholderdialoog plasticvervuiling

Op de vijfde Milieuvergadering van de Verenigde Naties in 2022 dienden Peru en Rwanda een ontwerpresolutie voor een mogelijk verdrag over plasticvervuiling in. Die resolutie, ‘End plastic pollution: towards an international legally binding instrument’, werd door 175 staten aangenomen, inclusief België. Het doel is om een internationaal juridisch bindend instrument te ontwikkelen om plasticvervuiling aan te pakken. 

Er bestaat momenteel geen internationale verdragsregeling gericht op de hele plastic levenscyclus. Dit kan dus een historisch verdrag worden. Het Internationaal Onderhandelingscomité (INC) moet het werk uiterlijk eind 2024 opleveren. 

Opportuniteit voor Vlaanderen en België

In 2024 is België voorzitter van de Europese Raad. Ons land zal dus een cruciale rol te spelen hebben in de onderhandelingen over het toekomstige kunststofverdrag. België en Vlaanderen zullen een reële bijdrage kunnen leveren aan de vormgeving van het verdrag en aan het beëindigen van plasticvervuiling – een gigantisch, grensoverschrijdend probleem met een aanzienlijke milieu- en gezondheidsimpact. We hebben al een sterk Europees en Vlaams beleid (met onder andere het uitvoeringsplan Kunststoffen 2020-2025) en kunnen daar sterk mee inzetten. 

Save-the-date: informele stakeholderdialoog 

Op 27 april verwelkomt de Belgische Stuurgroep Kunststoffen alle belanghebbenden om hen te informeren over het komende proces en om hun mening te horen over een aantal mogelijke beleidsopties en maatregelen. 

Praktisch:

  • 27 april 2023 in Residence Palace (Wetstraat 155, 1040 Brussel) van 9.30 tot 16 uur (incl. lunch), met een inleiding door federaal minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi.
  • De presentaties en discussies zullen in het Engels zijn. Er zijn geen vertalingen voorzien.

Voor meer informatie of vragen: stuur een mailtje naar sgplastics@health.fgov.be.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140