Ga terug

33 OVAM-collega’s begraven onderbroek om bodemleven te meten

Nieuwsbericht · Oct 17, 2022 3:57:00 PM
Soil your undies challenge na foto

Het idee van de onderbroeken-test – ofwel de ‘Soil Your Undies Challenge’ – waaide over uit de Verenigde Staten. In 2018 lanceerde de National Resources Conservation Service uit Oregon deze campagne om boeren bewust te maken van de rol van het bodemleven voor hun weides en akkers. Een gezonde bodem met een actief bodemleven is immers cruciaal voor sterke en vitale gewassen. Sindsdien dook deze populaire citizen science-methode al op verschillende locaties over heel de wereld op. 

Snoep voor het bodemleven

De opzet van de test is eenvoudig: u begraaft een katoenen onderbroek op een diepte van 10 tot 30 centimeter in de tuin, u wacht 2 maanden en dan graaft u de restanten van de onderbroek weer op. Ondertussen heeft het bodemleven – onder andere schimmels en bacteriën – zich tegoed gedaan aan de cellulosevezels van de katoenen stof. 

Onze collega’s namen een foto van wat er van hun onderbroek overbleef. Op basis daarvan verdeelden we de onderbroeken in categorieën. Er waren grote verschillen: sommige collega’s vonden alleen maar de elastieken band terug, anderen konden hun onderbroek na een wasbeurt gewoon opnieuw gebruiken.

Meer activiteit in de moestuin en tussen de planten 

Uit de resultaten leerden we dat het bodemleven het meest actief is in de moestuin of tussen de planten (als die op een gezonde bodem staan). Onze collega’s kregen ook tips mee hoe ze het bodemleven in hun tuin kunnen laten floreren:

  1. Vermijd zoveel mogelijk verstoring van de bodem (zo min mogelijk betreden, spitten, graven, berijden met zwaar materiaal, verharden …).
  2. Bedek je bodem zoveel mogelijk met levende planten of organisch materiaal (mulch).
  3. Zorg voor bovengrondse biodiversiteit (inheemse planten, afwisseling …), aangepast aan het bodemtype.
  4. Voeg, indien nodig, regelmatig organisch materiaal (zoals compost) toe. 
  5. Vermijd verontreiniging door het gebruik van schadelijke stoffen.

Meer weten? Bekijk de uitgebreide tips van het Zwitserse project Beweisstück Unterhose (in het Duits, Frans of Italiaans).
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140